Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti megrendezése alkalmából nyílt időszaki kiállítások ünnepélyes megnyitóját tartották a Pesti Vigadó dísztermében. A tárlatok augusztus 3-a és szeptember 20-a között várják az érdeklődőket.

A kiállításokat Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom – budapesti érsek nyitotta meg. Erdő Péter szerint ez a három kiállítási téma szorosan összetartozik: az 1938-as eucharisztikus kongresszus, a keleti egyház bemutatása és az egyház karitatív tevékenysége. Hogy miért, ezt a mostani kongresszus mottójául szolgáló bibliai idézettel magyarázta Erdő Péter: „Minden forrásom belőled fakad” – vagyis az oltári szentség, a szentmise nem csak a templom falain belülre kerül, hanem hordozzuk magunkban, apró cselekedeteinkben. – Az egyik legfontosabb üzenet a segítő szeretet – mondta.

Fotó: Kurucz Árpád

Fotó: Kurucz Árpád

A megnyitó további részében a kurátorok mutatták be röviden a tárlatukat.

Orcád világossága

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Magyarország negyedik legnagyobb keresztény felekezetét alkotó görögkatolikus egyház egyházművészeti kincseiből állt össze a kiállítás.

Ezerarcú szeretet

A Római Katolikus Egyház szolgáló szeretetéről, a „Karitász” küldetésének fontosságáról, történelmi szerepéről, napjainkban is megmutatkozó szerteágazó tevékenységéről szól a kiállítás. A szeretetet cselekedeteinek nemzetközi és hazai vonatkozásait és sokszínűségét, az Egyház rászorulókért, bajba jutottakért végzett tevékenységét látványos installációkkal, érdekes tárgyakkal, interaktív kiállítási eszközökkel hozza közel a látogatók számára.

Legyetek tanúim!

A kiállítás a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával. A Liturgikus tárgyak, emléktárgyak hazai egyházi gyűjteményekből, templomokból és magánszemélyektől származnak.

Az eseményről bővebben itt olvashatnak.

A kiemelt képen a Krisztina tér látható a Mészáros utca felé nézve, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszusra készült virágdíszítéssel. Forrás: Fortepan/Pálfi András