Megújult  Nádasdy-kastély káprázatos látnivalókkal várja a látogatókat.

Ma rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „a nádasdladányi Nádasdy-kastély turisztikai célú fejlesztése” nevű projekt ünnepélyes megnyitóját. A projekt több, mint 2 milliárd forintból valósult meg, főképp uniós támogatásból.

Az eseményen részt vett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála, valamint Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere.

Forrás: (b-j) Virág Zsolt miniszteri biztos, Varga Tünde polgármester, Törő Gábor képviselő, Gulyás Gergely miniszter és Glázer Tamás NÖF Nkft. ügyvezető igazgató a megnyitóünnepségenFORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

Virág Zsolt miniszteri biztos, Varga Tünde polgármester, Törő Gábor képviselő, Gulyás Gergely miniszter és Glázer Tamás NÖF Nkft. ügyvezető igazgató a megnyitóünnepségen/ FORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

AZ AUGUSZTUS 3-ÁTÓL ÚJRA LÁTOGATHATÓ NÁDASDLADÁNYI NÁDASDY-KASTÉLY FEJLESZTÉSE SORÁN MEGVALÓSULT A KASTÉLYKERT REVITALIZÁCIÓJÁNAK I. ÜTEME,

amely közvetlenül érinti a megújuló tavat, az a körüli sétányt, illetve teljes területén megvalósult a balesetveszély elhárítása és a bejárhatóság biztosítása.

Mintha csak a Tudor-korabeli Angliában járnánk a Sárvíz partján, ebben a historizáló, soktornyos neogótikus kastélyban, amelyet ma is áthat az építtetők és őseik rendíthetetlen hűsége és kiállása a haza és a család mellett. Egy olyan családról beszélünk, amelyben a kor szokásai ellenére mindennapos volt a házastársak közötti mély kötődés, számos generáción át.

A kastély építtetői, Nádasdy Ferenc gróf és Zichy Ilona grófnő is ilyen szerelemmel viseltettek egymás iránt, együtt tervezték közös életüket a mesekastélyban, amely sajnos fájdalmasan rövidre szabatott: az ifjú grófné, három gyermek édesanyja 24 évesen kolerában meghalt. A gróf sohasem nősült meg többé, a kastélyt szerelmével közösen tervezte és annak halála után így is rendezte be. A női szalon és a kápolna az elhunyt kedvesre emlékeztette, az oltárképen Szent Ilona az ő arcvonásait viselte.

A helyreállított kastély fényét emeli, hogy visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek. Így a kastélyban olyan neves festők munkáival találkozhatnak a látogatók, mint Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Valentiny János és Emil Adam.

A kiállítás interaktív módon ismertet meg mindezekkel, illetve a korabeli társasági élettel és az ezt rendszabályozó, ma már megmosolyogtatóan szigorú illemtannal, amelybe szintén betekintést nyerhet a látogató.

Forrás és teljes cikk: origo.hu