Az Insider.com összeállított egy olyan adatbázist, amelynek segítségével nyomon lehet követni, hogy különböző csatornákon mely mesékben tűntek fel LMBTQ-karakterek – írta a 888.hu.

A portál cikke szerint az LMBTQ-identitások kevésbé nyilvánvaló illusztrációja vagy implicit ábrázolása régóta megfigyelhető az animált gyermeksorozatokban. Megjegyzik:  a közvetlenebb vagy explicit megjelenítés egyre gyakoribb, különösen az elmúlt évtizedben. Az Insider történelmi visszatekintést is végzett. Mint írják, az adatbázisukban az első olyan gyermekeknek szóló animációs film, amelyben igazoltan LMBTQ-karakter jelenik meg, a SuperTed volt.

A SuperTed egy brit mese, 1983-ban mutatták be. A Disney Channel sugározta, és szerepelt benne egy nem nyíltan meleg karakter, Skeleton, akit gyakran rávettek gonosz dolgok elkövetésére. Skeleton megerősítése a leghosszabb ideig tartott, 31 évvel a show debütálása után az alkotó, Mike Young a Radio Timesnak adott 2014-es interjújában azonosította a karakter szexuális irányultságát.

Az LMBTQ-szereplők évről évre folyamatosan szaporodtak, és a tetőzés 2019-ben következett be, amikor összesen 74 debütáló vagy megerősített LMBTQ-karaktert találtak. Ez 2017-hez képest 222 százalékos növekedést jelent.

A legtöbb LMBTQ-karaktert, pontosan 39-et, a Steven Universe című mesében azonosították. A Steven Universe 2014-ben debütált Magyarországon.

Ami a szolgáltatókat illeti:

a Cartoon Networkön 19,

a Netflixen 14,

a Disney Channelen 9,

a Nickelodeonon 7 LMBTQ-mese volt látható.

Az Insider arra jutott, hogy a ciszgender emberi vagy ember–hibrid nők, valamint a nem humán nők az adatbázisukban szereplő karakterek mintegy 39 százalékát teszik ki.

Forrás és kiemelt kép: Origo.hu/888.hu