Filmesként az egyetlen eszköze a kamera, amelyen keresztül megmutatja a valóságot, de sokan ezt akarják elvenni tőle – mondja Kálomista Gábor producer, az Elk.rtuk című film forgatásán.

Beszél arról, hogy folyamatos harcot kell vívni a Facebookkal és a YouTube-bal, amelyek újra és újra törlik a film oldalát és előzeteseit. Keith English rendező szerint csak a végtelenül szűklátókörű emberek támadják látatlanban a produkciót, Kálomista Gábor pedig azt mondja, szerinte a fanatikus Gyurcsány Ferenc-rajongók az elsők között vesznek majd jegyet, vagy lekalózkodják az internetről a filmet, amint lehetőségük nyílik rá. Az őszödi beszédről és annak utóhatásairól szóló Elk.rtuk című politikai thrillerhez készült werkfilm forgatásán járt az Origo.

Voltak színészek, munkatársak, akik sírva hívtak fel, mert a pályatársaik közölték velük, ezzel a filmmel kiírták magukat a színésztársadalomból. Volt, akit a Facebookon is megfenyegettek, noha még be sem mutatták a filmet – teszi hozzá Selmeczi Dorottya.

Az indulatok szításából persze ezúttal is kivette a részét Gyurcsány Ferenc, aki a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán azt állította, az Elk.rtuk nyolcszáz millió forintnyi közpénzből készült. Ezzel szemben a produkció csupán azokat az adókedvezményeket vette igénybe, amellyel bármelyik hazánkban forgatott hollywoodi, angol, német vagy éppen indiai alkotás is él, a költségvetés nagy részét a Megafilm finanszírozta, de magánszemélyek és cégek is támogatták a filmet. Arra a kérdésünkre, hogy miért éri meg saját pénzből beszállni egy milliárdos költségvetésű filmbe Magyarországon, ahol a jóval szerényebb hazai produkciók sem térülnek meg a piac méretéből kifolyólag Helmeczy Dorottya producer elmondja, ha egy cég kockázatot mer vállalni és egy merész alkotáshoz adja a nevét, az jót tesz a renoméjának, ráadásul egy bátor politikai kinyilatkoztatás egységbe is kovácsolhatja a finanszírozókat.

Selmeczy Dorottya és Kálomista Gábor/Forrás/Megafilm

Selmeczy Dorottya és Kálomista Gábor/Forrás/Megafilm

De lelkesen támogatják az alkotást magánszemélyek is, többen a poén kedvéért éppen 2006 forintot utaltak a Megafilm Kft. számlájára, mondja Kálomista Gábor, aki egyébként egyáltalán nem biztos benne, hogy az Elk.rtuk idővel ne válhatna üzletileg is nyereséges vállalkozássá a jelenlegi mozijegyárak és a streaming-szolgáltatók tartaloméhségének köszönhetően. A filmek ugyanis hosszú távú befektetések, a Zimmer Ferit huszonöt évvel ezelőtt forgatták, és a mai napig profitálnak belőle a televíziós és az internetes lejátszásoknak köszönhetően. Ráadásul fokozott nemzetközi érdeklődés is tapasztalható az alkotás iránt, a kormány ellen irányuló nyugat-európai lejárató kampányok csak még kíváncsibbá teszik a külföldi nézőket egy politikai témájú magyar film iránt.

Az Elk.rtuk című film forgatásaMegafilm

Az Elk.rtuk című film forgatása/Megafilm

Kálomista Gábor azt is felidézte: a Marian Cozma meggyilkolásáról szóló dokumentumfilm, a 2009-es Szíven szúrt ország is komoly hullámokat kavart, és éppen azok támadták leghevesebben az alkotást, akik közvetett módon felelősek voltak a bűncselekményért. Noha, mint Kálomista Gábor fogalmaz:

Én nem szúrtam le senkit, miként nem verettem meg tüntetőket gumibottal és nem is lövettem ki senkinek sem a szemét. Filmesként az egyetlen eszközöm a kamera, amelyen keresztül megmutathatom a valóságot, de sokan próbálják elvenni tőlem ezt a lehetőséget. Folyamatosan harcban állunk a Facebookkal és a YouTube-bal, amelyek újra és újra letiltják a film hivatalos oldalát és törlik az előzetesét.

Forrás és teljes cikk: origo.hu

Kiemelt kép: MEGAFILM