Nézők nélkül zajlik a tokiói olimpia, de a sportolóknak világszerte szurkolnak a képernyők előtt. Nem csak ezt a rendezvényt, sok minden mást is el kellett tavaly idénre halasztani. A tízedik Vajdasági Parasztolimpiát is idén rendezik meg és meghívják az eddigi győzteseket, hogy a topolyai vásártéren mérjék össze erejüket, tudásukat, ügyességüket.

A járványhelyzet idején a topolyai Gazdakör is kénytelen volt redukálni a szokásos tevékenységeket. A rendszeres összejövetelek, a különféle szakelőadások is elmaradtak, vagy online térben zajlottak. A tömegrendezvények szervezését sem lehetett megoldani, nem volt tavaly parasztolimpia és a hagyományos disznótor is elmaradt. Az utóbbi időben ismét aktívak, havonta tartanak összejöveteleket, és szervezik már a hagyományos kenyérszentelőt és a parasztolimpiát is.

Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy ismét tartanak összejöveteleket, és a Vajdasági Parasztolimpiát is szervezik már. Az utóbbi három hónapban már meg tudják szervezni hagyományos összejöveteleiket a vásártéri otthonban. Ilyenkor a gazdálkodók tapasztalatokat cserélnek, emellett szakemberek is tartanak előadásokat, de rendszeresen meghívják a felvásárlókat, a vetőmagok és más újratermelési anyagok forgalmazóit is.

Tomik emlékeztetett rá, hogy a járvány miatt tavaly nem tudták megszervezni a Vajdasági Parasztolimpiát, így a jubiláris tizediket idén tartják meg. Ebben az évben augusztus 22-én tartanák meg a hagyományos formában, de idén – mivel jubileumot is ünnepelnek – a „bajnokok ligáját” rendeznék meg, amire meghívják az eddigi győzteseket, a parasztolimpia bajnokait. Természetesen ezen a napon lesz a délelőtti órákban a Sarlós Boldogasszony katolikus nagytemplomban a kenyérszentelő, a parasztolimpia pedig a szokásos kísérőrendezvényekkel zajlana, mint amilyen a főzőverseny és a zenei programok, délutáni és esti koncertek.

(Szöveg és címkép: Vajdaság ma)