Határozatképtelen volt, ezért elmaradt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának mai zárt ülése, amelyen a Pegasus nevű izraeli kémszoftver magyar vonatkozása volt az egyetlen napirendi pont. A határozatképtelenség megállapítása után a testület ellenzéki tagjai Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) a belügyminiszterrel „nyolcszemközti beszélgetést” folytattak – derült ki az ülés utáni sajtótájékoztatón.

A kormánypárti képviselők nem jelentek meg a tanácskozáson.

A testület jobbikos elnöke bejelentette, hogy a parlament őszi ülésszakának első napján nyolc órára újra összehívja a bizottság ülését, amelyen meghallgatják a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat éves beszámolóját és ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeznek a kémszoftver ügyében.

Mint ismert, a Direkt36 nevű, a Telex felületén működő portál egy héttel ezelőtt azzal állt elő, hogy az NSO nevű izraeli szoftvercég kémprogramját, a Pegasust arra használhatták, hogy magyar újságírókat, politikusokat, ügyvédeket hallgassanak le. A sztorit átvevő hírportálok azóta megváltoztatták cikkeik címét, a magyar kormány érintettségével kapcsolatban ugyanis nem tudtak bizonyítékokat felsorakoztatni.

A rendelkezésre álló adatok szerint a magyar kormány is az izraeli cég megrendelői között van – szándékai szerint így jósolt a Direkt36.hu, amely közölte azt is: az állítólagosan lehallgatott négy újságíró közül ketten – Panyi Szabolcs és Szabó András – a portál munkatársai. Később a Soros-féle Amnesty International azóta letölthetővé tett egy alkalmazást, amellyel az „érintettséget” lehet ellenőrizni.