Tizenhét  helyszínen, 165 film vetítésével zajlik jövő vasárnapig a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). Az ünnepi kiadásához érkezett szemle visszahozta Kolozsvárra a járvány előtti nyüzsgést, bohémságot. A főtéri vetítéseken ugyan van maszk és lázmérés, de lazult a tavalyi szigor, idén csak a felállított tesztelő és oltóközpont emlékeztet arra, hogy még mindig járvány van.

A TIFF idei, augusztus elsejéig tartó 20. kiadása péntek este hagyományos módon, a Főtéren vette kezdetét, azzal az eltéréssel, hogy Kolozsvár mellett másik 19 település is ünnepelt. A nyitófilmet Erdély-szerte láthatták, még ha a kolozsvári kezdés kicsit csúszott is a többi helyszínhez képest. A nyitógálán ugyanis már-már kevésnek bizonyult az 1500 ülőhely.

A nyitógáláról a show-elemek sem hiányoztak, a bukaresti Amadeus zenekar popposított klasszikus zenével örvendeztette meg a népes közönséget, míg az olasz Corona Events artistacsoport látványos mutatványokkal lépett fel. A TIFF idei kiadásán, a 17 helyszínen 165 alkotást vetítenek, melynek szerzői több mint 40 országból érkeztek, többek között Indiából, az Egyesült Államokból és a pár napja vörös zónává nyilvánított Spanyolországból.

Magyar szempontból a szerdai magyar nap a legígéretesebb, amikor a TIFF-en életműdíjat kapó Szabó István rendező legújabb, Zárójelentés című filmjét is levetítik. A színes magyar kínálatban versenyfilm is van, Horváth Lilli Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című mozija, de a kolozsvári Felméri Cecília első nagy játékfilmjét, a Spirált is bemutatják.

Erről bővebben itt olvashatnak.

Fotó: Facebook/TIFF