Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a kormány legújabb intézkedéseiről. A kormány úgy döntött, hogy a gazdaságvédelmi alapon belül létrehozza a magyar helyreállítási alapot és elindítja azokat a programokat, amelyeket az európai helyreállítási alap finanszírozna.

A gyermekek jogaira vonatkozó törvények nemzeti hatáskörbe tartoznak

A gyermekvédelmi népszavazásra azért van szükség, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában. A kormányfő szerint a családi jog és gyermekek jogaira vonatkozó törvények nemzeti hatáskörbe tartoznak, de az unió ezt nem veszi tudomásul.

„Vagy engedünk vagy nem, és mivel a gyermekeink jövője a tét, ezért nem engedhetünk” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy mindenkinek a támogatására szükség van ahhoz, hogy ezt a csatát megnyerhessük, a népszavazásra pedig ezért van szükség.

Orbán Viktor kiemelte, hogy erre már volt példa, hiszen a migránsok kötelező szétosztása idején is odaálltak az emberek a kormány mögé. „Akkor Magyarország védte meg egész Európát a migránsok kötelező elosztásától”.

Orbán Viktor szerint az 54 oldalas brüsszeli memorandumból kiderül, hogy

az Európai Bizottság azt akarja, hogy engedjük be a LMBTQ-lobbistákat az iskolákba,

mert ehhez joguk van. Magyarország azonban ezt nem fogadja el, mert szerintünk a szülő joga eldönteni, hogy hogyan neveli a gyermekét.

Az azonos neműek együttélése mindenkinek a magánügye, de a gyerekekkel a felnőttek nem tehetnek meg akármit. A szülők feladata az, hogy megvédjék a gyermekeket, az állam feladata pedig az, hogy támogassa ebben a szülőt” – mondta Orbán Viktor.

Azt is akarják, hogy a homoszexualitással kapcsolatos reklámokat lehessen bemutatni a gyerekeknek, vagy hogy egészen kis korban is lehetőség legyen a nemváltással kapcsolatos állításokat eljuttatni a fiatalokhoz. A miniszterelnök szerint nyugaton ma már így mennek a dolgok, de a magyar szülőknek meg kell hagyni a lehetőséget arra, hogy maguk döntsék el, hogy mikor ismertetik meg ezzel a gyermeküket.

Orbán Viktor hozzá tette,

igenis álljunk ki azért, hogy a magyar gyerekek nevelése, csak a magyarokra tartozik.

Tudomásul kell venniük, hogy a világon nemzetek és népek vannak, és tisztelni kell a kultúrájukat, történelmüket. Mi egy európai nép vagyunk, és elvárjuk a tiszteletet. Az, hogy pénzügyileg zsaroljanak minket, az teljesen elfogadhatatlan – mondta.

Brüsszel csak késleltetni tudja a helyreállítási pénzeket

Az uniós helyreállítási pénzeket a gyermekvédelmi törvény miatt legalább két hónappal késleltetni fogják.

Ez a pénz nekünk jár, “tudják késleltetni, de nem tudják nem ideadni”, ezért a kormány úgy döntött, hogy ugyanazokat a programokat, amelyeket Brüsszellel már jóváhagyatott, megindítja. “Ki fogjuk fizetni, ha jön Brüsszelből pénz, ha nem” – hangsúlyozta a kormányfő. Egy elhúzódó ideológiai háborúra kell számítani.

A kormány úgy döntött, hogy a gazdaságvédelmi alapon belül létrehozza a magyar helyreállítási alapot és elindítja azokat a programokat, amelyeket az európai helyreállítási alap finanszírozna

​Mindenki tájékozódjon, és alakítsa ki a saját véleményét, majd menjen el a népszavazásra. A bojkottnak most nincs semmi értelme. A törvény már megvan, most megvédeni akarjuk. „Ha bojkottáljuk, azzal rábízzuk a többiekre” – magyarázta.

​Orbán Viktor rámutatott, hogy a Pegasus-üggyel kapcsolatban a belügyminiszter mindent elmondott.

A negyedik hullám elkezdődött a határokat nem lehet légmentesen zárni

Akik túl vannak minkét oltáson, a népesség több mint 55 százalékét teszik ki. A negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és mivel a határokat nem tudjuk légmentesen lezárni, így be fogják hurcolni a határon – mutatott rá.

Mivel van elegendő vakcinánk, így augusztus elsejétől bármelyik magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást. Ezt mindenkinek lehetővé tesszük. Az idősekkel újra külön kell foglalkoznunk. Fel fogjuk keresni a 15 százalékot, akik nem oltatták be magukat.

A kötelező oltás a legvitatottabb ügy

Az egészségügyben dolgozók kötelező oltásával kapcsolatban elmondta, ez az egyik legvitatottabb ügy. Először ő sem értett vele egyet, de Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, erős érvekkel meggyőzte. Többek között, hogy eddig is voltak kötelező oltások az egészségügyi dolgozók számára.

Az olimpiával kapcsolatban elmondta, nézők nélkül nem olyan, mint máskor.

Ha Magyarország rendezné ezt az olimpiát, akkor lehetnének nézők.

Hozzátette, ő biztos fel fog kelni és nézni fogja, de nem utazik el Tokióba.

Hajrá magyarok!” – zárta buzdító szavakkal az interjút.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Címlapfotó: Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán