A konfliktus alapvető forrása, hogy az európai politikai elit uniformizáló kultúrforradalmába nem férnek bele a nyelvüket és kultúrájukat ápolni akaró őshonos nemzeti kisebbségek – többek között erről beszélt Vincze Loránt, RMDSZ-es EP-képviselő a Sátoraljaújhelyen megrendezett pót-Tusványoson, a Restart/Revival-on.

Mint kifejtette, az európai őshonos kisebbségek nem tehetik meg, hogy a Black Lives Matter mozgalom mintájára erőszakos cselekedetekkel hívják fel magukra a figyelmet; ellenben, amikor a törvényes utat végigjárva letették a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést, az Európai Bizottság egyszerűen lesöpörte azt az asztaláról.

Vincze Loránt megjegyezte, hogy az állatok jogait védő polgári kezdeményezést a legnagyobb egyetértésben és gyorsasággal fogadta el az Európai Parlament, amellyel az EU lényegében azt üzente: állati jogok igen, emberi, kisebbségi jogok nem.

Hozzétette: ebbe a keretbe pedig a nemzeti kisebbségek, a maguk nyelvét, kultúráját védő közösségek nem illenek bele. Úgy vélte, a nemzetek fölötti társadalom nyugat-európai trendje mindent elsöpörni látszik.

A FUEN elnöke arról is beszélt, hogy az amerikai Black Lives Matter mozgalom kapcsán kirobbant konfliktus, a megmozdulások elindítottak egy trendet. Ugyanakkor az őshonos nemzeti kisebbségek ilyen konfliktusokat nem akarnak indítani, nem akarják, hogy emiatt forduljon feléjük a figyelem Európában. Mint ismert, az Európai Bizottság egy mozdulattal söpörte le az asztalról a kezdeményezést, mondván, ezzel a témával felesleges foglalkozni, hiszen biztosítottak az őshonos kisebbségek jogai.

Vincze Loránt ugyanakkor kitért arra: az elutasítás dacára eredményeket is fel tud mutatni a kezdeményezés, kezdve azzal, hogy Európában sikerült felépíteni az őshonos kisebbségek iránti szolidaritást, emellett mégiscsak letettek az asztalra egy olyan jogi eszközt, amelyhez vissza lehet nyúlni.

Szintén fontos eredménynek nevezte, hogy a Kárpát-medencében az európai kisebbségvédelmet nemzetpolitikai céllá tették, és ebben Magyarország az élen járt. Nem várt hatásként ráadásul a többségi nemzetek is a kisebbségek mögé sorakoztak; a német, holland, olasz parlament kezdeményezést támogató döntései is erre utalnak.

További részletek a Pesti Srácok oldalán itt olvashatók.