Százmillió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a XIX. kerületi önkormányzatra, mert egy 3,6 milliárd forintos közbeszerzési eljárást jogsértő tartalommal írt ki.

A döntőbizottság szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kispesti önkormányzat 2019. október 3-án nyílt közbeszerzési eljárást írt ki közétkeztetési szolgáltatásra, de az alkalmassági követelményeknél túlzó elvárásokat támasztott az ajánlattevőkkel szemben, több ponton is megsértve ezzel a közbeszerzési törvényt. A KD ezért első határozatában 100 millió forint bírságot szabott ki az önkormányzatra – írták.

Az ajánlatkérő bírósági keresettel megtámadta a büntetés mértékét. A Fővárosi Törvényszék a jogsértések tényét nem vitatta, de a bírság mértékének kiszabását részletesebb indoklásra visszaadta, ezzel új eljárásra kötelezte a KD-t.

Új határozatában a döntőbizottság nem mérsékelte a bírságot, mert – indoklása szerint – a beszerzés becsült értékének rendkívül magas volt az összege. Ezt a határozatot az önkormányzat nem támadta meg, így az véglegessé vált – olvasható a közleményben.

Mondhatnánk, Kispesten mindennaposak a politikai botrányok, ingatlanmutyik, kábítószer, sikkasztás borzolja a kedélyeket az MSZP-s vezetésű kerületben.

MTI

Fotó: Lackner Csaba és Gajda Péter (Facebook)