Beteges versenyfilm nyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. A Titán (rendező: Julia Ducournau) című film vetítésén hánytak a nézők, két tucat ember pedig rosszul lett a film közben és mentők ápolták a fesztiválpalota előtt. A baloldali Le Monde euforikusan ünnepelte megfogalmazásuk szerint a “transzgender filmet”, utalva a film hősének nem-váltására.

A zsűrielnök egyébként a provokációiról ismert, 25-30 évvel ezelőtt remekművek sorát (Szemet szemért, Dzsungelláz, Malcolm X, Mo’ Better Blues) alkotó, de Oscar-díjat már egy kevésbé sikerült, ellenben politikailag hiperkorrekt filmért elnyerő Spike Lee volt.

A zsűri nagydíját Ashgar Farhadi iráni rendező filmje nyerte, a legjobb rendező egy különös francia művész, annak idején a gyönyörű Pont Neuf szerelmeseivel világhírűvé vált, később kevesebb sikert elért Leos Carax lett. A norvég Renate Reisnve lett a legjobb színésznő, az amerikai Caleb Landry Jones pedig a legjobb színész. Egy izraeli és egy thaiföldi rendező különdíjat kapott a zsűritől. Életműdíjjal a 82 éves Marco Bellocchio olasz rendezőt tüntették ki.

Cannes, 2021. július 17. Julia Ducournau francia rendező (b2), miután átvette a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2021. július 17-én. Balról Sharon Stone amerikai, Vincent Lindon (k), Agathe Rousselle francia színész (j2), valamint Spike Lee amerikai rendező, színész, producer, a zsűri elnöke. Ducournau a Titán című alkotásával érdemelte ki az elismerést. MTI/EPA/Sebastien NogierFORRÁS: MTI/EPA/SEBASTIEN NOGIER

Cannes, 2021. július 17. Julia Ducournau francia rendező, miután átvette a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2021. július 17-én. Balról Sharon Stone amerikai, Vincent Lindon, Agathe Rousselle francia színész, valamint Spike Lee amerikai rendező, színész, producer, a zsűri elnöke. Ducournau a Titán című alkotásával érdemelte ki az elismerést. MTI/EPA/Sebastien Nogier

Bár a Le Figaro azt tippelte, hogy A feleségem története című magyar film az Arany Pálmára is esélyes, végül nem kapott díjat.

Forrás: origo.hu

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sebastien Nogier