A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja és üdvözli a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozóknak – közölte a kamara elnöksége a szervezet honlapján pénteken. Jelenleg ez az intézkedés biztosíthatja a betegek és a kollégák védelmét – írták. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás.  A kamara emlékeztetett, eddig is volt kötelező oltás, például a hepatitisz B elleni. Az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni átoltottságáról a kamarának hivatalos adata nincs, de az átoltottságuk magasabb, mint a lakosságé – áll a közleményben.

Támogatja az egészségügyi dolgozók kötelező beoltását a koronavírus ellen a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elnöksége – olvasható a testület pénteki állásfoglalásában, amely a szervezet honlapján jelent meg.

Az oltás felvétele biztosít bennünket, családunkat és a betegeket arról, hogy egy újabb járványhullám során az egészségügyi dolgozók nem fertőződnek koronavírussal, illetve nem adják azt tovább

– áll a szövegben. Az egészségügyi szakdolgozók kamarájának elnöksége azt írta, hogy a legfőbb erkölcsi törvény a beteg érdeke. Az oltás felvételével minden egészségügyi dolgozó maradéktalanul eleget tesz a nem ártani bioetikai alapelvnek, amelyre esküt tett a szakmai végzettség megszerzésekor – olvasható a közleményben. Legyünk példamutatóak, vegyük fel az oltást mindannyian! – írták.

Forrás: Magyar Nemzet ; Fotó: MTI/Balázs Attila