„Örüljenek, hogy a főváros fejlődik és legyenek türelmesek” – üzente a budapestieknek Karácsony Gergely főpolgármester. Még azt is hozzátette, hogy nem csak a beruházások miatt vannak dugók, hanem – egyfajta új elemként – a járvány is bekerült az okok közé. Karácsony Gergely szerint a járvány miatt többen ülnek autóba, kevesebben használják a tömegközlekedést, mint korábban, ennek is köze lehet a dugókhoz – közölte az M1 Híradója.

Péntek délután is óriási dugó volt a Blaha Lujza téren. Hetek óta ez a kép jellemzi a belvárost. Rendszeresek a több órán át tartó torlódások. Az autósok szerint elviselhetetlen, ami Budapesten van.

Karácsony Gergely hosszas halogatás után, szinte egyszerre indított el több nagyberuházást a belvárosban, ezért több forgalmas csomópontot is lezártak.

Június elején a Pesti alsórakpart egy részét, június 16-án a Lánchidat és hétfőtől a Blaha Lujza teret is lezárták, a Rákóczi úton pedig egy sávot el is vettek az autósoktól. Pedig ezeken kívül is számos olyan lezárás van, ami megbénítja a forgalmat.

Az autósok úgy érzik, egyre kilátástalanabb és elviselhetetlenebb helyzetben vannak,

mint ahogy a gyalogosok is, akik a dugókban rostokoló járművek kipufogógázait lélegzik be nap, mint nap.

Akkor esetleg menjen gyalog”– Karácsony Gergely néhány hete még azt ajánlotta a dugókban veszteglő autósoknak, hogy szálljanak ki a kocsiból és menjenek gyalog.

Pénteken már az M1 kérdésére arra kérte a fővárosiakat, örüljenek a fejlődésnek.

Arra kérem a budapestieket, hogy örüljenek annak, hogy a város fejlődik, és legyenek türelmesek azzal kapcsolatosan, hogy ez nekik is bizonyos áldozatokkal jár”.

A most egyszerre elindított felújítások a főváros előző vezetése már előkészítette

– emlékeztetett az M1-en a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel szerint a csúszással nemcsak időt veszített Budapest, hanem drágultak is a beruházások.

A Blaha Lujza tér felújításának első üteme, amely forgalomkorlátozásokkal is jár, 10–12 hétig tart majd, vagyis szeptemberben az iskolakezdés idején is hasonló lesz a helyzet a környéken.

forrás: M1 / hirado.hu

Fotó: MTI