A fővárosi Fidesz-frakció szerint „erős gyanú” merült fel arra vonatkozóan, hogy a fővárosi dunai hajójáratok üzemeltetésében győztesként kihirdetni kívánt cég referenciáival komoly gond lehet, akár hamisnak is minősíthetők.

A frakció hétvégi Facebook-bejegyzésében az olvasható, hogy az idén forráshiányra hivatkozva nem közlekednek a dunai vonaljáratok. A főváros vezetése pár héttel ezelőtt azt nyilatkozta, jövőre megvizsgálják, hogy egyáltalán érdemes és lehetséges-e újraindítani ezt a közlekedési szolgáltatást – tették hozzá.

A fővárosi Fidesz szerint ez a bizonytalan helyzet azonban egyáltalán nem zavarta a BKV-t, hogy „gyorsan és elég gyanús körülmények” között 3 plusz 3 éves szerződést akarjon kötni a talán el sem induló szolgáltatásra.

A jelenleg zajló közbeszerzési eljárás keretében olyan üzemeltetőt keresnek, aki a BKV tulajdonában lévő hajókat működteti,

végzi velük a hajózási szolgáltatást – hívták fel a figyelmet.

Kiemelték, az EKR rendszerben nyilvánosan elérhető információk alapján azonban erős gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a győztesként kihirdetni kívánt cég referenciáival komoly gond lehet, akár hamisnak is minősíthetők.

Sőt, egyes iparági belső információk szerint olyan cég igazolhatta referenciaként a korábbi hivatásforgalmi hajózási szolgáltatást, melynek még hajózási engedélye sem volt” – hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy

korábban a BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződtek, amelynek busza sem volt,

ráadásul a pályázat során más cég tulajdonában lévő buszokkal pályázott.

Mivel a BKV botrányos használt busz bérlési pályázatához kísértetiesen hasonló körülmények között zajlik a jelenlegi hajózási szolgáltatási közbeszerzési eljárás, ezért joggal tarthatnak a budapestiek egy újabb botránytól” – fogalmaztak a bejegyzésben.

A Fidesz fővárosi frakciója ezért azt kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy indítson teljes körű vizsgálatot és annak megnyugtató lezárásáig azonnali hatállyal tiltsa meg a BKV-nak a szerződéskötést.

A BKV közleménye szerint az új hajózási szerződés kiszámíthatóbb, ellenőrizhetőbb és magasabb bevételeket ígér. Azt írták, hogy a közbeszerzési eljárás szabályosan, átlátható módon zajlott – közölte az M1 Híradó.

Forrás: MTI / hirado.hu

Fotó: MTI