A szakértők szerint az Egyesült Államokban a járvány idején bevezetett extra munkanélküli segéllyel (ami egyfajta óriási alapjövedelem-kísérletnek is tekinthető) való visszaélések értéke eléri a 400 milliárd dollárt, aminek jelentős része külföldi bűnszervezetekhez kerül. Ettől a ponttól fogva ez már nemcsak lopás, hanem nemzetbiztonsági kockázat is – írja a Mandiner.

Blake Hall, az ID.me igazgatója elmondta, hogy az Egyesült Államok több mint 400 milliárd dollárt vesztett a segélyekkel való visszaélések miatt. A cég vezetője szerint az összeg az összes támogatás közel 50 százalékát teszi ki.
Haywood Talcove, a LexisNexis Risk Solutions vezérigazgatója elmondta, hogy az ellopott pénz legalább 70 százaléka elhagyja az országot és többek között kínai, nigériai és orosz bűnszövetkezetek kezébe kerül. Ezeket a csoportokat így biztosan az állam támogatja – tette hozzá Talcove, aki szerint az országon belül maradt pénz jelentős részét utcai bandák lopták el.

Biden elnök úgy fogalmazott, hogy a visszaélések elkerülése miatt 2 milliárd dollárt költöttek a felhasználói felület ek korszerűsítésére és létrehozták az Igazságügyi Minisztérium Csalás Elleni Munkacsoportját, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnek a személyes adatok védelmére.

A csalók úgy élnek vissza a segélyezési rendszerrel, hogy ellopják a személyes adatokat, vagy egyszerűen becsapják az egyéneket, hogy önként adják át személyes adataikat, amiket igénylők megszemélyesítéséhez használnak fel a bűnszervezetek. Majd bankkártyákat adnak bűnszervezetek bűnözőknek és arra kérik őket, hogy vegyenek fel pénzt ATM-ből, majd ez a pénz gyakran bitcoinként külföldre kerül.

Mandiner

Címlapkép: PCGamesN