Mi, akik ebben az országban élünk mindannyian otthon vagyunk, és együtt vagyunk otthon: közös az életünk, közösek az élményeink, közösek az érdekeink és közös a múltunk is – mondta az Országgyűlés elnöke pénteken, Ráckevén.

Kövér László a KeveFeszt 21 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok megnyitóján a ráckevei katolikus templomban hangsúlyozta: fontos időről időre megünnepelni azt a kultúrát, amelyet az előttünk járók hagytak ránk, és amelyik nélkül sivárok lennének a mindennapjaink. Mint mondta: erre van lehetőség most Ráckevén is, ahol a település „huszonegyedik alkalommal ültet egymás mellé bennünket és fordítja egy irányba a szemünket és a fülünket, illetve a szívünket egymás felé” – tette hozzá.

A házelnök szerint minden kultúra csak addig maradhat meg, ameddig vannak, akiket összeköt, de ez különösen nehéz kérdés a 21. században, amikor „a hatalmi érdekérvényesítés első számú terepévé lépett előre a kultúra”. Kiemelte: az országok vagy országok feletti háttérhatalmak ugyanis saját akaratukat, az általuk választott életmódot akarják másokra ráerőltetni. Kövér László hangsúlyozta: az apáról fiúra szálló kultúra művelése azonban nemcsak egyszerűen megvéd „a kommersz kultúrapótlékok lélekromboló hatásaitól”, de össze is hozza, valóban össze is köti az embereket.  

Az Országgyűlés elnöke szerint ezen a földön mindenki úgy lehet az ország közösségének részese, hogy nem kell feladnia ősei nyelvét, kultúráját, hitét és álmait, és „a 20. század istentelen és embertelen diktatúráinak időszakát” nem számítva így volt ez Szent István király óta a magyar történelemben mindig. Ezért élhettek békében a Csepel-szigeten oly sokféle közösség tagjai, akik aztán „egyként mozdultak, ha a közös hazáért tenni kellett, és ezért építünk ma is közösen egy olyan országot, amelyben mindannyian otthon lehetünk” – fogalmazott Kövér László.

A KeveFeszt megnyitójáról itt olvashatnak bővebben.

Fotó: MTI