A Krónika portál csütörtökön olvasói bejelentés alapján számolt be arról, hogy a távolsági autóbuszjáratokat üzemeltető FANY egyik sofőrje erélyesen rászólt magyar nemzetiségű utasaira, hogy ne beszélgessenek anyanyelvükön.

Az incidens aznap történt a társaság Kolozsvár–Kisfenes (Finișel) között közlekedő járatán, és a panaszos szerint a járművezető egyértelműen a beszélt nyelv miatt ripakodott rájuk. „A sofőr azt mondta: » Befejezitek már? Mert komplett leizzadtam. Mit gondoltok, valaki tűri azt, amit ti csináltok? Senki nem ért semmit!»” – idézte vissza a sofőr szavait a magyarfenesi nő.

A panaszos szerint, amikor azt kérdezte a buszvezetőtől, hogy a beszéd zavarja-e vagy a magyar nyelv, a sofőr azt válaszolta: mindkettő. A súlyosan diszkriminált nő lánya a történteket követően tárcsázta a cég panaszbejelentésekre fenntartott vonalát, itt azonban a diszpécsertől azt a választ kapta, hogy a sofőr magaviselete jogos volt, mivel „Romániában élünk és olyan közösségben, ahova több román és magyar falu is tartozik, nem használhatja az anyanyelvét”.

A Krónika a történtek nyomán megkereste a kolozsvári székhelyű közlekedési társaságot, ahol a panaszirodánál pénteken előbb azt válaszolták, hogy nem tudnak a történtekről, de a jelzetteket továbbítják a vezetőségnek. Néhány óra elteltével írásos választ juttattak el szerkesztőséghez, amelyben Vlad Sabo igazgató először is megköszönte, hogy a Krónika jelezte a panaszt, majd a cég nevében bocsánatot kért „az okozott kellemetlenségekért”. „A sofőr és a diszpécser magatartása kapcsán fegyelmi intézkedéseket foganatosítunk a munkaköri leírásuk alapján, hiszen a történtek befolyással vannak cégünk hírnevére, és nem válnak tevékenységi körünk dicséretére” – közölte a távolsági járatokat üzemeltető cég vezetője. Bár a cég vezetője szerint „félreértés” állt a háttérben, elnézést kérnek a történtekért, ugyanakkor arra kérik a panaszost, hogy fáradjon be a társaság székhelyére, hogy személyesen kérjenek tőle bocsánatot.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke a Krónika cikke nyomán egyeztetett a megengedhetetlen elbánásban részesített magyarfenesi utassal, és a történtek miatt feljelentést fog tenni az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). „Elfogadhatatlan, hogy 2021-ben ilyen történjen!” – szögezte le közösségi oldalán a megyei önkormányzati képviselő. Mindezt az érintett is megerősítette, akitől megtudták, az RMDSZ hivatalos feljelentést tesz a nevében a buszjáraton történt megkülönböztetés miatt.

Az esetről és más panaszról részletesen a kronika online portálon olvashatnak.

Fotó: Rostás Szabolcs