Az eddigi kilenc mellé négy új felsőoktatási intézmény csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz, amely hátrányos helyzetű gyerekek mentorálását célozza; az erről szóló együttműködési megállapodásokat július 8-án, csütörtökön írták alá Budapesten, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, minden esély megvan arra, hogy szeptembertől a Tanítsunk Magyarországért program országos méretűvé bővüljön. Ez azt jelenti, hogy minden második halmozottan hátrányos helyzetű általános iskolás gyereket mentor segítheti majd – közölte.

Az államtitkár azt mondta, tavasszal a program már több ezer résztvevőt mozgósított: több mint 500 mentor és több mint 2300 mentorált vett részt a programban, valamint 1500-an tanultak mentornak.

György László szólt arról, hogy a vidéki kistelepüléseken élő általános iskolások 54 százaléka csak itt szerez végzettséget, magasabb végzettséghez nem jut.

György László államtitkár/Forrás: ITM

György László államtitkár/Forrás: ITM

Az államtitkár szerint ez elsősorban azért van így, mert ezek a gyerekek 14 éves korukig egy közösségben élik az életüket, keveset utaznak és keveset látnak a világból, ezért megpróbáltatásként élik meg az iskolaváltást. A mentorok azért vannak a diákok mellett hetedikes koruktól, hogy megmutassák a településüket körülvevő világot, a továbbtanulási, a munka- és kikapcsolódási lehetőségeket – közölte.

György László kiemelte, azt szeretnék, hogy a programban részt vevő általános iskolás diákok érettségit, szakmát vagy diplomát szerezzenek.

A programhoz most az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pannon Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem csatlakozott.

Forrás és teljes cikk: magyarkurir.hu/MTI

Kiemelt kép: magyarkurir.hu