Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtök reggel a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt ügyben meghozott ítéletével arról döntött, hogy az öt éve életbe lépett magyarországi szabályozás alapján mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik – számolt be az ítéletről a Mandiner.

Mint a Magyar Helsinki Bizottság írja: közel 72 000 visszakényszerítést hajtott végre saját állítása szerint a magyar rendőrség – azaz legkevesebb 72 000 jogsértő intézkedést követett el.”

A pakisztáni Khurram Shahzad 2016 augusztusában szabálytalanul lépte át a határt, majd menedéket kért angolul, ám mivel Magyarországon 2016 tavaszától érvényben volt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, Shahzad kérelmét nem regisztrálták. A szabályozás értelmében ugyanis ha egy harmadik országbeli beérkező nem tudja magát igazolni például érvényes útlevéllel, vízummal, akkor visszatoloncolják Szerbiába.

Ez történt Khurram Shahzaddal is: visszaparancsolták Szerbiába a szervezet szerint mindenben együttműködő férfit, majd később súlyosan bántalmazták is. Az ügyről Strasbourgban döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága, miután a Magyar Helsinki Bizottság azt kérte: állapítsa meg a bíróság, hogy azzal, hogy mindenféle eljárás nélkül embereket automatikusan Szerbiába „kényszerítenek” a magyar hatóságok, Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát.

A szűkszavú közléshez kommentárunk: A döntést hozó bíróságot a jelek szerint csupa jogban járatlan dilettáns alkotja, a Magyar Helsinki Bizottság pedig ismét magyarellenes ügyet képviselt, de ehhez már hozzászoktunk. Mióta visszakényszerítés az, hogy ismeretlen, azonosíthatatlan, Magyarország területére jogtalanul belépő egyedeket visszavisznek oda, ahonnan beosontak hozzánk? Mióta világ a világ, minden országnak elidegeníthetetlen joga a határok védelme – ezt a jogot köpi szembe a bíróság. A Magyar Helsinki Bizottság tisztességéhez pedig kétség sem férhet, kétségtelen, hogy hazánkkal szemben tisztességtelen.

(Címkép forrás: Mandiner.hu)