Elfogadta a bíróság a spanyol jobboldal migránsellenes madridi kampányplakátját. A baloldal jelentette fel a Vox nevű pártot, mely szerintük gyűlöletkeltéssel próbált szavazókhoz jutni a régiós választásokon.

A bíróság végül felmentette a jobboldalt, mert bár a plakát szövegének valóságtartalma kérdéses, „a migráns fiatalok nyilvánvaló problémát jelentenek Spanyolországnak” – áll az ítéletben.

A migrációs válság kapcsán Budapestre is ellátogatott Santiago Abascal vezette Vox nevű párt a baloldal által gyűlöletkeltőnek értékelt plakáttal kampányolt a májusi, előrehozott madridi választásokon. A poszteren egy idős nő és egy bevándorló fényképe volt látható. Szövege szerint „egy kísérő nélküli migráns fiatal havonta 4.700 euróba kerül az államnak, miközben a nagymamád 426 euró nyugdíjat kap havonta”.

A szocialisták mielőbb el akarták távolíttatni a plakátot a fővárosból, ezért az ügyészséggel együtt feljelentést tettek a Vox ellen gyűlöletkeltés és rasszizmus miatt. A baloldali média mindeközben álhírként hozta le a plakáton szereplő adatokat. Az ügyet vizsgáló madridi bíróság néhány nappal később bűncselekmény híján lezárta az ügy aktáit, ami ellen a szocialista kormány fellebbezést nyújtott be, de a plakátokat végül nem sikerült a választás napjáig eltüntetni a fővárosból.

A madridi tartományi bíróság a héten hozta meg a végleges döntést az ügyben. A bírák jóváhagyták a Vox-plakátot, indoklásuk szerint azért, mert függetlenül attól, hogy a rajta szereplő adatok helytállóak-e vagy sem, a migráns fiatalok „nyilvánvaló társadalmi és politikai problémát jelentenek nemcsak belföldön, hanem az ország nemzetközi kapcsolataiban is”. A bíróság megjegyezte: a Vox a választási időszakban egyszer sem mutatott bűnözésre, erőszakra vagy gyűlöletkeltésre utaló jeleket, ezért a kampány szövegén keresztül képviselt ideológia „nem kezelhető betiltandó eszmeként”, hisz minden párt más értéket képvisel, egyik elképzelést sem lehet tiltani vagy kritizálni egy másikkal szemben. Úgy vélik, hogy a textus belefér a választási szereplők általános szóbeli túlzásainak körébe.

A spanyolországi baloldal képviselői elítélték a bíróságot a döntés miatt. Ione Belarra, a koalíciós kormányon lévő Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) új vezetője Twitter oldalán úgy fogalmazott: „A legkiszolgáltatottabb gyermekek soha nem jelenthetnek problémát társadalmunk számára. Az, hogy vannak, akik így tekintenek rájuk, az a nagy probléma országunknak.”

A fogyasztóügyi miniszter, Alberto Garzón pedig úgy vélte: „sokkal súlyosabb társadalmi és politikai problémának tűnik az, hogy egy bírósági intézményben vannak, akik így gondolkodnak ebben a kérdésben”.

Az eredeti írás a Magyar Nemzetben olvasható.