Az Európai Bizottság nem akarja támogatni annak a 7,2 milliárd vissza nem térintedő eurós segítségnek folyósítását, amelyet Magyarország a 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapból (RRF) kért – írta diplomáciai forrásaira hivatkozva a Politico.

A lap szerint a folyosítási határidő július 12. lenne, a brüsszeli testület azonban elégedetlen azokkal a korrupcióellenes erőfeszítésekkel, amelyekre a magyar kormány készül.

A pénz folyósításának a feltétele az, hogy egy-egy EU-tagország reformok bevezetésével teljesítse a neki megfogalmazott ajánlásokat, és állítson fel egy ellenőrző mechanizmust is, amely kizárja az összeférhetetlenséget, a csalást és a kettős támogatást is.

Magyarországtól azt kérték, hogy határozottabb ügyészségi fellépéssel, a bírói függetlenség erősítésével és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés biztosításával növelje a korrupcióellenes erőfeszítéseit.

A Politicónak nyilatkozó brüsszeli források szerint a magyar terv két kritériumot nem teljesít. (Hogy melyik kettőt, azt a Politico sem árulta el…)

Forrás: Vadhajtások

Kép: a Politico cikkének a címe