Jobban tenné az EU, ha felgyorsítaná Szerbia uniós csatlakozását, ugyanis ez egyformán stratégiai érdeke valamennyi tagállamnak – nyilatkozta a Kövér László topolyai látogatása során.

A Magyar Országgyűlés elnöke szerbiai körútja során ellátogatott Topolyára, ahol Szatmári Adrián polgármester és Zsemberi János, a TSC elnöke mutatta meg neki az épülő stadiont és a TSC Labdarúgó Akadémiát, illetve tájékoztatták a folyamatban lévő és tervezett egyéb beruházásokról is.

Kövér László szerint a két ország közötti együttműködés soha nem volt ilyen magas szinten. Fontos infrastrukturális és gazdasági beruházások erősítik Szerbia és Magyarország kapcsolatát. A Magyar Országgyűlés elnöke elmondta, hogy szeptemberben esedékes a nyugat-balkáni házelnökök konferenciája, amit már tizedik alkalommal szerveznek meg, és ezúttal meghívják a Visegrádi Négyek (V4) házelnökeit is, amivel tulajdonképpen ez egy V4 + Nyugat-Balkán házelnöki konferencia lesz. Ezen az eseményen is hangsúlyozni fogják, hogy mennyire stratégiai fontosságú Szerbia uniós csatlakozása.

Kövér Topolyán megtekintette az anyaországi támogatásból épülő stadiont és a már működő Labdarúgó Akadémiát. A Magyar Országgyűlés elnöke elmondta, hogy jól gazdálkodtak az anyaországi támogatásokkal és büszkék lehetünk mindannyian arra, amit közösen elértünk.

Megelégedéssel nyugtázta, hogy az itteni magyar közösséget nem viselte meg a másfél éve tartó járványhelyzet, hiszen építkeztek és tették a dolguk, aminek látható eredményei is vannak. Látványosnak nevezte az elmúlt 15-20 évben tapasztalt fejlődést, hiszen az ezredforduló körül még egészen máshogyan lehetett és kellett segíteni az itteni közösséget.

Szerencsére voltak és vannak aktív, tenni hajlandó vállalkozók és vezetők, de hangsúlyozta az önkormányzati vezetőknek, a VMSZ-nek, mint politikai tényezőnek és természetesen a magyar kormánynak a szerepét is. Véleménye szerint a jelenlegi szerb vezetés megértéssel és szimpátiával viszonyul a kétoldalú kapcsolatok építéséhez, és ez egy jó alap ahhoz, hogy együtt tudjuk építeni a jövőt is.

Forrás: Vajma.info