A menedékjogra vonatkozó törvényeknek az államok kizárólagos hatáskörében kell maradniuk. Mindezt az Európai Unió új menedékjogi politikájának megvitatásával kapcsolatban jelentette ki az Európai Parlamentben az Európai Néppárt szlovák küldöttségének vezetője, Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő, aki egyúttal felszólított az Európai Határ- és Parti Őrség jelentős megerősítésére is.

A felvidek.ma hírportál megjelent cikk több idézetet is közöl a politikustól.

„Politikánk alapelvének kell lennie, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphesse át az európai határokat. Ezt kellene szolgálnia a közös határvédelem lényeges személyi megerősítésének és az országok nagyobb felelősség vállalásának saját határaik védelméért.

Azokat, akik a szabályoknak megfelelően menedékjogot kérnek, és meg is kapják azt, nem szabad szétosztani a tagországok között, sem a tagországok, sem pedig a saját akartuk ellenére” – hangsúlyozta Štefanec.

Hozzátette, hogy helyesli a humanitárius segítségnyújtást és az olyan emberek támogatását, akik háború, illetve üldöztetések elől menekülnek, vagy az éghajlatváltozás miatt kényszerülnek hazájuk elhagyására, de ennek a segítségnyújtásnak szerinte „kizárólag a tagállamok feltételeinek betartása és szuverenitásának megőrzése keretei között szabad történnie”.

Fotó: TASR