A magyar fiatalok mintegy fele érezte már úgy, hogy zaklatják az interneten. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakember, Szűts Zoltán szerint a legfontosabb az lenne, hogy már az iskolában megtanítsák, hogyan működik a digitális világ.

Ijesztő jelenségekre mutatott rá a Magyar tinik a neten 2021-es felmérés a közelmúltban: a Be Social által végzett közvélemény-kutatás megállapításai szerint ugyanis a válaszadók – mintegy ötezer 14 és 25 év közötti fiatal – 51 százalékától már kértek erotikus fotót az interneten.

Ennél is több, 56 százalékuk már kapott is ilyen jellegű felvételt. Ugyancsak a válaszadók 51 százaléka válaszolta, hogy érezte már úgy, hogy zaklatták az interneten, ez hét százalékkal több, mint a 2019-es felmérésben volt. Rendkívül gyakori, hogy a fia­talok olyan személytől kapnak üzenetet, akit a valóságban nem ismernek – ez a kitöltők 89 százalékával fordult elő.

„A mai fiatalok kommunikációs szokásai radikálisan különböznek az előző nemzedékétől. A kétezer után születettek sokkal kevésbé használják a hagyományos kommunikációs csatornákat, már az e-mail vagy a mobiltelefon sem népszerű a körükben” – magyarázta Szűts Zoltán digitálismédia-kutató.

                                                                                                                           Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kifejtette, a fiatalok úgynevezett hibrid kommunikációs formákat használnak, olyan platformokat, mint a Facebook, amely egyszerre közösségi oldal és csevegőfelület vagy a Viber, amelyen lehet telefonálni, videó telefonálni és csevegni írásban is. „Ezek a technológiák magas élményszerűséget biztosítanak, és gyors visszajelzéseket várnak tőlük, miközben lehetővé teszik, hogy korábban nem látott számú beszélgetésben vegyenek részt. Ebből szükségszerűen következik, hogy nem tudják előre szűrni a kommunikációs tevékenységüket, és számos konfliktushelyzetbe keverednek, ezek egy része zaklatás” – fogalmazott az egri Eszterházy Károly Egyetem docense.

A kutató véleménye szerint az online kampányok csak tűzoltásra jók, inkább az iskolai oktatásra helyezné a hangsúlyt. „Megjelent az iskolákban az új Nemzeti alaptanterv alapján a digitális kultúra tárgy. Ennek keretében kell megtanítani a gyerekeket, hogyan is működik a közösségi média. Ismerjék meg a logikáját, vonják le a saját következtetéseket.

A cikk teljes tartalmát itt olvashatják el.

Fotó: infovilag.hu