Egy ilyen nehéz év után ez a kongresszus új lehetőséget jelent az egész világnak: összehozza a közösséget, a hitet gyarapítja, és kiutat mutat – mondja Ürge-Vorsatz Diána, egyike a szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tizenkét hírnökének.

Magyarország 2021. szeptember 5-12. között ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amelynek záró szentmiséjén a tervek szerint részt vesz Ferenc pápa is. A katolikus világesemény népszerűsítésére 12 ismert személyt kértek fel a szervezők, köztük művészeket, papot, orvost, kutatót. A hírnökök a bemutatkozó sajtótájékoztatón ünnepélyes keretek között vehették át megbízó oklevelüket Erdő Péter bíborostól; feladatuk a kongresszus és annak fő céljának – az Eucharisztiában jelenlévő Jézus közös megünneplésének – népszerűsítése.

A világesemény 12 hírnöke: Baricz Gergő zenész, dalszerző, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, énekes, Kubik Anna színművésznő, Lackfi János író, költő, Petrás Mária népdalénekes, Sena Dagadu énekesnő, Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Szikora Róbert az R-GO frontembere, Pindroch Csaba színművész, Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

Kubik Anna Kossuth-díjas színművész a felkéréssel kapcsolatban így fogalmazott:

Ha a világ mai állapotát nézem, hittel élő emberként úgy gondolom, törvények nélkül kezdtünk el élni. El kellene végre szakadni attól a gondolattól, hogy az ember mindent uralhat. Ha körülnézünk, látjuk, milyen következményei vannak a cselekedeteinknek, önzésünknek. Vissza kell térnünk az isteni és természeti törvényekhez. Most igazán szükség van, hogy összecsengjen millió szív és énekelje az Úr dicsőségét, amiről a kongresszus is szól. Ha ebben bármit tudok tenni, akkor ez szent és szép kötelességem.

Forrás és teljes cikk/fotó: mandiner.hu