Díjkiosztó ünnepséget tartottak pénteken a Csíkszeredában tartott Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen. A csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyőben szervezett eseményen a helyi és magyarországi politikum és szakma is a magas számú benevezőt méltatta, amely szerintük szoros versenyt eredményezett.

Az első alkalommal megtartott esemény a Codex Régizene Együttes és Vaszi Levente népdalénekes közreműködésével a magyar, illetve székely himnusz eléneklésével vette kezdetét. Az eseményen a helyi politikai vezetők mellett részt vett Nagy István, Magyarország agrárminisztere és egyben a verseny fővédnöke, továbbá Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Mihály László, a Magyar Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Béli Géza, a magyarországi Pálinka Kollégium szakmai műhely társalapítója. Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke és a rendezvény főszervezője első felszólalóként megköszönte minden közreműködő munkáját és a benevezők bátorságát a pálinkaversenyre

Az ünnepi beszédek sorában Korodi Attila polgármester, Tamás Sándor, Péter Ferenc, illetve Borboly Csaba székelyföldi megyei tanácselnökök az érték- és hagyományteremtést emelték ki a verseny kapcsán, amely a magyar kapcsolatok megerősödését eredményezi. Béli Géza a verseny szakmai elnökeként kitért az 1082 leadott mintára, amely – mint mondta –, az előzetesen várt népszerűség duplája. Több évtizedes hagyománnyal rendelkező versenyeken sem szokás az ilyen magas szám – jelentette ki. Tudatta, hogy az Erdélyből, Partiumból, Vajdaságból, Felvidékről, Magyarországról és Izraelből érkezett minták közül 164 volt olyan, amely nem ütötte meg a verseny színvonalát, ellenben a szakmai zsűri személyes tanácsokat adott a párlatok minőségi javítása érdekében.

Nagy István miniszter a díjátadáson/Fotó: szekelyhon.ro

Nagy István miniszter a díjátadáson/Fotó: szekelyhon.ro

Nagy István, Magyarország agrárminisztere aláhúzta, hogy a pálinka identitást ad a magyar nemzetiségnek és kultúrateremtő ereje van. Célunk a minőségi italok piacra jutása. Magyar emberként pálinkával kínáljuk a számunkra kedves embereket, mert meg akarjuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek – emelte ki a miniszter, hihetetlennek nevezve az ezer fölött leadott mintaszámot. A leadott minták közül 315 bronz, 394 ezüst, 209 pedig arany minősítést érdemelt ki. A versenyzőket sorban egyenként hívták ki, akik emléklapot, érmet és személyre szabott szakmai értékelést kaptak a leadott mintával kapcsolatban. A hosszas átadás második fele vált izgalmassá, ahol nem volt egyedi, hogy egy versenyző olyan sok, különféle mintát adott le, hogy 40-50 minősítést is elért. A csíkdelnei János András Előd és Vass Csongor nyolc bronz, 30 ezüst és 24 arany minősítést zsebeltek be. A különdíjak sorában a Csíkszereda Város Különdíját is ők érdemelték ki, továbbá a legeredményesebb erdélyi magánfőzők és a legjobb erdélyi szilvapárlat egyéni díját is elhozták. A sajtó által választott legjobb pálinkának járó díjat Portik Nándor nyerte el.

A különféle kategóriákat nyerő párlatokat Champion-minősítéssel díjazták.

Forrás és kiemelt fotó: szekelyhon.ro