Ötven személy elszállásolására alkalmas, kápolnával is rendelkező ifjúsági házat építtet a Szentegyházához közeli Szelterszen a Gyulafehérvári Főegyházmegye, ahol a megkezdett kivitelezést tekintették meg pénteken, olvasható a szekelyhon.ro portálon. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nagyon fontosnak nevezte a projektet, ugyanakkor a magyar kormány támogatásáról biztosította a jelenlévőket.

Kétszintes, tíz szobás ifjúsági ház tulajdonosa a Gyulafehérvári Főegyházmegye, üzemeltetője pedig a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség lesz. A projekt megálmodója maga Soltész Miklós államtitkár volt, aki már 2018-ban a magyar állam támogatásáról biztosította az egyházat – fejtette ki Tamás Huba, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia kisegítő lelkésze, hozzátéve, hogy a segítséget a pálos rend közreműködésével kaphatták meg. Mint mondta, ennek köszönhetően a helyszín kiválasztása után megvásárolhatták a telket a Szent Gellért Alapítványtól, valamint egy magánszemélytől, így idén el is kezdődhetett az építkezés. A lelkész hangsúlyozta, az ifjúsági ház az áldott találkozások helyszíne kell, hogy legyen, ahol örömüket, szomorúságukat és nehézségeiket is megoszthatják a fiatalok, ahol bátoríthatják egymást és a jövőbe tekintenek. Tamás Huba azt is elárulta, hogy a pálos atyák kérésére Boldog Özséb lesz a hely védőszentje.

Soltész Miklós államtitkár azt kérte a fiataloktól, hogy a nyaralások, szerelmek, barátságok, találkozások helyszíne mellett a keresztény értékek helyszíne is legyen a létesítmény, ahol felkészülhetnek az életben jelentkező veszélyekre, megtanulhatják, miként állhatnak ki a hitükért. Mindig jusson eszükbe néhai II. János Pál pápa egykori kijelentése: „legyetek az ellentmondás jelei” – fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós államtitkár azt is elmondta, hogy Magyarország Kormánya először 150 millió forinttal támogatta a projektet, amiből az építkezéshez szükséges telket lehetett megvásárolni, valamint a tervek és egyéb dokumentációk is elkészülhettek. A már elkezdett megvalósítás folytatásához ismét segítség érkezik a magyar államtól, ezúttal 305 millió forintról van szó.

Erről bővebben itt olvashatnak.

Fotó: Haáz Sándor