Karácsony Gergely főpolgármester nem tett eleget a bíróság ítéletének és nem fizette ki a rá kirótt 500 ezer forintos büntetést, amit Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásáért kapott – írta a Pesti Srácok. A sérelemdíjat Tiborcz István jótékony célokra szeretné fordítani.

A Fővárosi Ítélőtábla 2021. június 7-i határozatában jogerősen kimondta, Budapest regnáló főpolgármestere jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a „Tiborcz-adó” kifejezést használta – emlékeztetett a portál.

Karácsony Gergelyt a bíróság eltiltotta a további jogsértésektől és kötelezte a nyilvános bocsánatkérésre, valamint sérelemdíj megfizetésére. A sérelemdíjat Tiborcz István jótékony célokra szeretné fordítani.

A főpolgármester felülvizsgálati kérelemmel fordult  az ügyben Kúriához, de a főszabály szerint mindez nem mentesíti a sérelemdíj megfizetése alól. A Kúria eljárási szabályai szerint ugyanis a felülvizsgálati kérelem benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, igaz, különleges esetekben kérhető a végrehajthatóság felfüggesztése. Ezt azonban külön kell kérvényezni, a Kúria pedig szigorú szempontok alapján mérlegel.

Karácsonynak tehát a jogerős ítélet szerint csütörtökig nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kellett volna megkövetnie Tiborcz Istvánt a következő tartalommal:

„A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek”.

Ezen túlmenően pedig a jogsértő tartalmakat, amelyekkel Tiborcz István személyiségi jogait sértette, szintén törölnie kell. Mindemellett pedig a bíróság kimondta, a jogsértés miatt – az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül – ötszázezer forint sérelemdíjat is meg kell fizetnie Karácsonynak a vállalkozó részére, amelyet Tiborcz a Bókay Gyermekklinikának ajánlott fel.

Karácsony Gergely azonban eddig egyik kötelezvénynek sem tett eleget.

szerző: hirado.hu

Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala