Stefan Löfven svéd ügyvivő miniszterelnök csütörtökön felháborodását fejezte ki egy ügyeletes rendőr meggyilkolása miatt, amelyet az északi országban ritkaságnak nevezett. Azt is mondta, hogy ez a nyitott, befogadó társadalmuk elleni támadás, illetve nő az aggodalom az erőszakos bűnbandák miatt.

A városban fokozott a rendőri jelenlét, mivel Svédország 2015-ben különösen kiszolgáltatott területnek, úgynevezett no-go zónának minősítette a városrészt. „Nagy szomorúsággal és megdöbbenéssel fogadtuk azt a hírt, hogy tegnap este agyonlőttek egy rendőrt. Soha nem fogunk meghátrálni a szervezett bűnözés elleni küzdelemben” – mondta Löfven egy sajtótájékoztatón.

A meggyilkolt tiszt emléke előtt Svédország csütörtökön egyperces néma csenddel adózott.

A bűncselekmény sokkolta az országot, ritka a rendőrök elleni halálos támadás, az elmúlt húsz évben hárman haltak meg, a szerdai áldozattal együtt.

Az erőszakos bűnbandák ügye reflektorfénybe került a lövöldözés és robbanóanyag-támadások után, amelyek több ember halálát okozták. Az ügy politikai csatákat váltott ki, a jobb- és a baloldal egyaránt szélsőséges megoldást követel.

A szakértők nem értenek egyet a svéd bűnbandák kialakulásának okairól.

A kiváltó okok között a laza törvényeket, az elszigetelt városi területeket, a bevándorlást és a fokozott kábítószer-kereskedelmet említették. A helyi rendőrség közleményben tudatta, hogy ismeretlen a támadás oka. Ugyan birtokukban van a lövöldöző személyleírása, de az esettel összefüggésben eddig senkit sem tartóztattak le.

Ulf Kristersson jobboldali ellenzéki vezető felszólította Svédországot, hogy fogjon össze és győzze le a „belföldi terroristákat”. A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács idén közzétett jelentése szerint huszonkét európai ország közül Svédországban a legmagasabb a fegyveres bűncselekmények száma, és 2018 óta vezeti az ország az erre vonatkozó nem túl hízelgő európai rangsort.

Szerző: hirado.hu

Fotó: Helyszínelő rendőrök járművei Göteborgban (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Björn Larsson Rosvall)