A baloldali vezetésű városokban és városrészekben fokozatosan szorítják ki a kulturális intézményeket és rendezvényeket egyaránt.

Több kulturális intézmény támogatását megszüntette a VIII. kerületi önkormányzat Pikó András regnálása óta. „Arra kértem az önkormányzat tulajdonában álló Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjét, hogy tájékoztassa a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ és a kerületi Zászlómúzeum munkatársait arról, hogy 2021-ben az Önkormányzat nem tudja támogatni működésüket” – írta akkor saját közösségi oldalára Pikó András.

A nyolcadik kerület polgármestere így jelentette be, még télen hogy három, a kerületben évek óta működő kulturális intézményt is bezár az önkormányzat.

Ilyne előzmények után jelentette be csütörtökön Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, hogy a Zászlómúzeum megmenekül, a józsefvárosi önkormányzat által  bezárt gyűjtemény anyagát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) fogadja be. Hozzátette: Januárban kapta meg azt a segélykérő levelet, amely arról szólt, hogy egy harminc éves múlttal rendelkező múzeumot bezárna az ellenzéki vezetésű VIII. kerületi önkormányzat. Gyorsan keresni kezdték a megfelelő helyet a hosszú évtizedek gyűjtőmunkájával felhalmozott kincseknek. A munka sikerrel járt,

a Zászlómúzeum anyaga az MKVM-be került, ahol szakértő kezek gondoskodnak róla

– tette hozzá.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros korábbi polgármestere hangsúlyozta, hogy a VIII. kerületi önkormányzatban ma „a kultúra tudatos leépítése zajlik”: éppen a magyar kultúra napjára időzítették például Józsefváros három kulturális intézménye – a Zászlómúzeum mellett a Józsefvárosi Galéria és a H13 Ifjúsági Központ – bezárását.

Török Róbert, az MKVM igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy rövidesen megkezdik a Zászlómúzeum anyagának leltározását és tudományos feldolgozását, ezt követően a gyűjtemény darabjait időszaki kiállításaikon és egyéb felületeken mutatják be a közönségnek.

A baloldali vezetés számára nem fontosak a kulturális intézmények

A VIII. kerületihez hasonló helyzet állt elő a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban is.

A gyurcsányista polgármester minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik elüldözni a Molnár Antal Zeneiskolát, korábban pedig a 100 tagú cigányzenekart űzte el a kerületből.

Niedermüller a zeneiskolások helyett inkább a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében botrányt okozók által alapított freeSZFE Egyesületet látta volna szívesen.

A DK-s politikus nemrég azzal került be a hírekbe, hogy az ír-magyar meccsen szerinte Budapesten jobb volt írnek lenni, mert a magyar csapat nem térdelt le a pályán. A gyurcsányista polgármesternek nem ez volt az egyetlen felháborító húzása, ő volt az is, aki rémisztő képződményeknek nevezte a fehér, heteroszexuális, keresztény embereket.

De nemcsak Budapesten értelmezik sajátosan a kultúra fogalmát. Ahogy arról korábban beszámoltunk, botrányosra sikeredett Szentesen a Múzeumok Éjszakája, amikor a Megyeháza Konferencia- és Kulturális Központban tartott kevéssé kulturális, ámde annál megbotránkoztatóbb eseményt rendeztek.

A baloldali vezetés a városban a nagymúltú Múzeumok Éjszakája helyett inkább erotikus show-műsort szervezett.

Forrás: hirado.hu

Fotó: jozsefvaros.hu