A kormányrendelet értelmében mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is, ha cégtől, vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz.

A kormány 2017-ben szigorította először a civil szervezetek beszámolási kötelezettségét a beérkezett adományokról, ez volt az úgynevezett „civiltörvény” melyet az EU Bírósága jogellenesnek talált, ezért a magyar parlament idén visszavonta. Mint ekkor a Precedens megírta, a perben Magyarország a törvény arra hivatkozott, hogy a szabályozásra egyrészt a civil szervezetek finanszírozásának átláthatóságának növelése miatt van szükség, másrészt pedig a közrend és a közbiztonság fenntartása miatt (utalva többek között a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozás és a szervezett bűnözés visszaszorítására tett erőfeszítések optimalizálására is).

Ezért hoztak most a megsemmisített jogszabály helyett egy másik törvényt, mely szerint a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék. A szerdán megjelent, és csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére és az egyesületeknek és alapítványoknak mostantól fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, az adatokat pedig minden évben el kell küldeniük a kormánynak.

Forrás: atv.hu

Kiemelt kép: pixabay.com