Az igazságügyi miniszter az ünnepélyes megnyitón kiemelte, hogy a magyar kormány 2021 januárjától megváltoztatta az áldozatok elérésének módját, így bevezetésre került az áldozatok közvetlen elérésén alapuló, úgynevezett opt-out rendszer, melynek keretében az áldozatokat immáron közvetlenül az állami áldozatsegítő szolgálat keresi meg és ajánlja fel részükre a segítséget.
Varga Judit megemlítette, hogy 2020-ban országos áldozatsegítési kommunikációs kampány indult, melynek keretében létrejött a vansegitseg.hu áldozatsegítési portál és az Áldozatsegítő Központ néven futó Facebook-oldal azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben tudják informálni az áldozatokat és a potenciális áldozatokat. Emellett az Igazságügyi Minisztérium részt vett a kapcsolati erőszak áldozatai számára létrehozott applikáció fejlesztésében, amely az Áldozatsegítő Központok elérhetőségét is tartalmazza.

A miniszter hangsúlyozta, folyamatos az együttműködésünk az állami, illetve nem állami szervekkel és szervezetekkel. Az áldozatsegítő szolgálatok minden fővárosi és a megyei kormányhivatalban működnek, ezek munkáját segítik az Áldozatsegítő Központok immáron hat vidéki városban (Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged és Szombathely) és a fővárosban.
A magyar kormány megkönnyítette az áldozatsegítő szolgáltatásokhoz való hozzáférést, így már valamennyi támogatás a rászorultság vizsgálata nélkül, térítésmentesen igényelhető. Emellett éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal működik annak érdekében, hogy az áldozattá vált állampolgárok hivatali időn túl is kaphassanak tájékoztatást. A központhoz fordulókat a hivatali környezettől merőben eltérő, nyugodt környezetben fogadják, ahol mindenki szakszerű, személyre szabott segítséget kap.

A miniszter hangsúlyozta: az Áldozatsegítő Központok tavaly csaknem 15 ezer áldozatnak nyújtottak támogatást, az áldozatsegítő vonal több mint 11 ezer hívást fogadott. A kormány célja egy országos hálózat kiépítése, hogy 2025-re minden megyében elérhetővé váljanak e szolgáltatások.

Forrás: OS

Fotó: Facebook