„Európában egy erős polgári középre van szükségünk.” A Mandinernek adott interjújában Frank Spengler, a CDU pártalapítványának korábbi vezetője, jelenleg az MCC Magyar-Német Intézetének tanácsadója biztos abban, hogy ha Armin Laschet lesz a következő német kancellár, a magyar jobboldallal tovább folytatná a párbeszédet, de az AfD-vel való együttműködést a CDU vörös vonalának nevezi.

„A Konrad Adenauer Alapítvány csehországi és szlovákiai irodáját vezettem 1999 és 2004 között, és ebben az időben is jól együtt tudtam dolgozni a magyarországi kollégákkal.” – mondta Spengler. “Mindig jól éreztem magamat Közép-Európában, és a berlini időszakom után mindenképp Magyarországra akartam jönni. Az okokat nem kell megnevezni, annyi közös hasonlóság és történelmi kapcsolat van a két ország között. Ezen túlmenően a magyarok kedvelik a németeket, ami nincs így mindenhol.”

Szerinte nagyon szerencsétlenül alakult az Európai Néppárt és a Fidesz együttműködése az utóbbi időszakban. A nehéz helyzet ellenére kompromisszumot szeretett  volna látni, hogy a Fidesz továbbra is a Néppártban tudjon tovább együttműködni. Végül azonban egy másfajta döntés vált szükségessé. Most más utakat kell találni, amiken keresztül a strukturált politikai párbeszéd folytatható lesz. Van elegendő fontos európai téma, amikkel a felelős politikusoknak közösen kell foglalkozniuk, akkor is, ha bizonyára gyakran fognak kritikus konfliktusok kialakulni.

Az egyik magyar kormánypárt, a KDNP most is az Európai Néppárt tagja, akire így most egy különleges összekötő szerep hárul. A magyar kereszténydemokraták befolyása most különösen fontos, és az eddigieknél is erősebben részt kell venniük a párbeszédet és döntéshozatalt szolgáló, releváns fórumokon. Biztos vagyok abban, hogy ezen keresztül a magyar-német kapcsolatok minden barátja hozzájárulhat majd a párbeszédhez.

„Bizonyosan megállapíthatjuk a tendenciát, hogy az Európai Néppártban csökkent a konzervatív elem.  A Néppárt tényleg néppártnak tartja magát. Úgy gondolom, az Európai Parlamentben akkor tud a továbbiakban is a legerősebb és sikeres tömörülés lenni, ha a konzervatív gyökereit is jobban ápolja. De mindez egyes személyekkel és az egyes EU-tagállamokban lezajlott választásokkal is összefügg. Én meg vagyok győződve arról, hogy

Európában egy erős polgári középre van szükségünk,

és ehhez hozzátartozik az együttműködés a konzervatív erőkkel. Ennek nem feltétlenül kell egy pártcsaládon belül történnie, vannak más formái is az együttműködésnek. A helyzet minden európai országban eltér. Vannak bizonyára különböző nemzeti helyzetek, amikor például szakkérdésekben meg tudnak állapodni. Abból indulok ki, hogy ilyen lehetőségek vannak. De vannak vörös vonalak is – például Németországban van egy párt az AfD, amivel a kereszténydemokraták nem működnek együtt.”

A legutóbbi tartományi választás, Szász-Anhalt eredményei után elmondható: a CDU politikája nagyon sikeres. Az AfD (Alternatíva Németországért) euroszkeptikus, és az új választási programjában Németország EU-ból való kilépését szorgalmazza. Már csak ezért sem elképzelhető az együttműködés az AfD-vel. És ez a döntés kihat a CDU más pártokkal való együttműködésére is a nemzetközi szinten. Az AfD tehát vörös vonal, nincs együttműködés!

A távozó Angela Merkel egyik erőssége szerintem az volt, hogy mindig kimérten és szakszerűen hozott döntéseket, főleg, hogy a párt összetartását ne veszélyeztesse. Nagyon pragmatikus volt, és ezzel a beállítódással számos válságon átvezette Németországot, és nemzetközi szinten sok elismerést szerzett.

Forrás, teljes cikk és kiemelt fotó: mandiner.hu