Százmilliárdokat hoztak a védőoltások a magyar gazdaságnak. Más uniós országok is kezdenek nyitni, tehát a verseny ismét elkezdődik. A jelentős mértékű átoltottság elérésével legalább hatszázmilliárd forintot nyert a magyar gazdaság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kalkulációja szerint. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az oltási program sikerével gazdaságilag is lépéselőnybe került.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a jelentős mértékű átoltottság elérésével legalább hatszázmilliárd forintot nyert a magyar gazdaság. Továbbá tájékoztatott arról is, hogy politikai döntés, mire költik majd a pénzt, azonban úgy véli, nagyságrendileg a nemrégiben bejelentett családok megsegítésere szánt szja-visszatérítésre is szánhatják az összeget.

Az iparkamara elnöke óriási jelentőségűnek nevezte, hogy

az ország az oltási program sikerével gazdaságilag is lépéselőnybe került.

Szerinte ez azt jelenti, hogy valamennyi iparág sokkal gyorsabban talpra tud állni, a cégek döntő része hamarabb kilábal a nehéz helyzetből, és újra nyereséget termel.

Más uniós országok is kezdenek nyitni – hívta fel a figyelmet – tehát a verseny ismét elkezdődik. Azonban a korlátozások feloldását szinte csak Magyarországon támasztja alá a beadott védőoltások aránya, tehát ahol úgy nyitnak, hogy nem kellő mértékű a lakosság átoltottsága, ott könnyen megeshet, hogy hamar újra el kell rendelni a korlátozásokat – vélekedett Parragh.

A kamara vezetője megjegyezte: láthatólag már nem okozott fennakadást az sem, hogy telt házas mérkőzésekkel zajlanak Budapesten a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzései, ugyanakkor a rendezvények pénzt pumpáltak a kiszáradt turizmusba.

Visszautalt Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésére, hogy a kormány annyi munkahelyet hoz majd létre, amennyit tönkretett a járványhelyzet. Parrag László úgy értékelt, hogy ez a vállalás a számok alapján sikerült.

Bizonyos szektorokban ismét munkaerőhiány tapasztalható

– emelte ki, hozzátéve: ha helyreáll a gazdaság, akkor várhatóan ugyanazokkal a problémákkal fogunk szembesülni, mint 2019-ben. Nem lesz kellő számú munkaerő, vagy egy részük képzettsége nem lesz megfelelő. Ezért a felsőoktatásban továbbra is a reáltárgyak irányába kell terelni a folyamatokat, és javítani kell a hatékonyságot, a termelékenységet a gazdaságban – hívta fel a figyelmet.

Szerző: hirado.hu

A címlapfotó illusztráció: MTI/VARGA GYÖRGY