Ki hitte volna? Hát az, akinek szeme van a látásra és füle a hallásra: egyre több kerületben ugrik egymás torkának a moslék-koalíció. Terézvárosban az MSZP támadja a momentumos Sopronit, a XVIII. kerületben saját párttársai is nekiestek a DK-s Szaniszlónak.

A szocialisták frakcióvezetője, Bálint György a veszélyhelyzet utáni első testületi ülésen szenvedélyes hangnemben kritizálta Soproni Tamás polgármester eljárását, mert szerinte cégekre szabottan zajlik a kerületben a közbeszerzés.

„A legmegdöbbentőbb, hogy a vádakat csak mérsékelten tagadta Soproni Tamás” – értékelte a baloldali belharcot Lindmayer Viktor, a Fidesz frakcióvezetője.

Repedezik a baloldali koalíció a XVIII. kerületben is, miután a DK-s polgármester, Szaniszló Sándor a rendkívüli jogrend idején a kerületiek számára elfogadhatatlan döntéseket hozott.

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet lezárultával tartott első képviselő-testületi ülésen a XVIII. kerületben a legfontosabb napirendi pont a veszélyhelyzet alatt hozott polgármesteri döntések megerősítése lett volna, ám Szaniszló Sándor polgármester indoklás nélkül visszavonta az előterjesztését. Vélhetőleg azért – írja a Magyar Hírlap -, mert érzékelte, hogy nem csupán a lakosság felháborodása hatalmas, miután két területen is ingatlanbefektetők számára előnyös döntéseket hozott, hanem az őt eddig támogató képviselők egy része is elfogadhatatlannak tartja a döntését, ezért a testületi ülést megelőzően civilekkel közösen lakossági fórumot szerveztek.

A fórumon Szaniszló Sándor több támogatója – a polgármester korábbi tanácsnoka, a Momentumból nemrég kilépett Nagy Károly mellett a jobbikos Makai Tibor és az LMP-s Banga Zoltán önkormányzati képviselő – is részt vett. Az ő fellépésük nyomán jelenthette ki a fórumon Lévai István Zoltán, az egykori fideszes alpolgármester, hogy „a polgármester ugyan már döntött, de a rendkívüli jogrendben hozott határozata nem valószínű, hogy megerősítést nyer, így esély nyílhat az elfogadott fejlesztési koncepció újragondolására”.

A polgármester az utolsó pillanatig bízott abban, hogy a baloldali koalícióban részt vevő képviselőket meg tudja győzni, ám az ülés előtt szembesült ennek lehetetlenségével, ezért vonta vissza az előterjesztését. „Az ülésen lehetőség lett volna újratárgyalni az ügyet, de a polgármester indoklás nélkül vonta vissza az említett fejlesztést érintő napirendet” – kommentálta az eljárást Lévai István Zoltán, aki határozottan kijelentette, hogy a lakók bevonásával felül kell vizsgálni a döntést.

Még ennél is nagyobb felháborodást válthat ki a közeli Szemeretelepre tervezett beruházás, amelynek az előkészítése előtt – Szaniszló Sándor határozata alapján – megnyílhat az út. „Hétszázötven otthon felépítését tervezi a területen egy befektető, aki már a korábbi önkormányzatot is megkereste ezzel a szándékkal, ám két évvel ezelőtt az Ughy Attila polgármester vezette önkormányzat olyan infrastrukturális fejlesztésekhez kötötte a beruházáshoz szükséges átsorolást, amelyet a befektető nem vállalt” – elevenítette fel az előzményeket Tóth Kálmán, a Fidesz frakcióvezetője.

Ilyen mértékű lakópark létrehozása esetén utakra, óvodára és egyéb fejlesztésekre is szükség van, mert ha ezt nem a vállalkozó végzi el, akkor az önkormányzatnak kell megtennie, ami máshonnan vonná el a forrásokat. A rendkívüli jogrend idején azonban Szaniszló Sándor olyan intézkedésekről döntött, amik lehetővé teszik, hogy lakóövezetté átsorolják a területet, és ha ez megtörténik, akkor a befektetőt már nem köti semmi.

(Címkép: Szaniszló és Soproni “egyeztet”. Forrás: Facebook)