Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Besztercebányán beszédet mondott IV. Béla szobrának ünnepélyes leleplezésén.

A IV. Béla által városi rangra emelt Besztercebányán, amely ma már gyakorlatilag nem rendelkezik magyar lakossággal, részint közadakozásból, részint különböző támogatásoknak – köztük a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának – köszönhetően emeltek szobrot.

Potápi Árpád János a szobor ünnepélyes leleplezésén mondott beszédében kiemelte: a szobor átadása olyan alkalom, amely arra figyelmeztet, hogy számos olyan alak van a két nemzet múltjában, aki összeköti őket, s bízni lehet abban, hogy a jövőben is lesznek ilyenek.

Az államtitkár a második honalapítónak is nevezett uralkodó tetteit felidézve azok máig érvényes üzenetéről is beszélt. Rámutatott: IV. Bélának számos akadállyal kellett megbirkóznia az ország újjáépítése során, de azt mindvégig azzal a szemlélettel tette, hogy „csak az életben bízva, türelemmel és kitartással lehet az apró dolgokból nagyot építeni”.

Az államtitkár rámutatott: a múlt héten a közös múlt egy másik nagy alakjának, Rákóczi Ferenc borsi szülőhelyének épületét sikerült felújítva átadni, s ezek az eredmények annak a felismerésnek köszönhetőek, hogy „a közös múltunkra építve ma újra közös jövőt építhetünk”.

„Mindnyájan itthon vagyunk a Kárpát-medencében, érezzük is hát otthon magunkat benne!” – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzátette: IV. Béla szobra emlékeztető jel lesz, amely azt üzeni, hogy „nemzeteink, régiónk megújulásáért, felemelkedéséért mindenkor közös erővel kell cselekednünk”, mert csak így lehet tenni azért, hogy a térség, amely évszázadokon át szerves egységként működött, újra egységes erővel emelkedhessen fel.

A magyar uralkodó szobra felállításának ötletével még hat évvel ezelőtt Stanislav Micev, a helyi Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának igazgatója állt elő, s a javaslat az önkormányzatnál és a helyi lakosok körében is nagyon pozitív visszhangra talált. IV. Béla egész alakos szobra – amely Gáspár Péter alkotása – a város történelmi központjában kapott helyet. Az emlékmű talapzatára négy nyelven került felirat: szlovákul, latinul, magyarul és angolul.

(Forrás: MTI. Címkép: TASR)

Fotó: MTI/Komka Péter

Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság felvidéki fõosztályvezetõje, Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára és Ján Nosko polgármester (b-j) megkoszorúzza IV. Béla felavatott szobrát Besztercebányán (Fotó: MTI/Komka Péter)