Jankovics Marcell egy igazi reneszánsz figura volt, aki nagyszerű alkotások egész sorát hagyta maga után. Egy egészen fantasztikus életművet hozott létre és hagyott ránk, utódokra, melyet kötelességünk megbecsülni – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak Hoppál Mihály Széchenyi-díjas néprajzkutató. (A képen.)

Az alábbiakban ebből közlünk néhány gondolatot.

Marcell nemcsak kiváló gondolkodó volt, hanem egy igazi művészember is. Még ma is sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy az animációs film, a rajzfilm nem művészet. Ha valaki megmutatta, hogy ez nem így van, az éppen ő. Azon kevesek közé tartozott, akik világviszonylatban is maradandót alkottak. A Sisyphus, a Küzdők és még hosszan sorolhatnám olyan fantasztikus alkotások, melyek velünk maradnak. Nem véletlen az sem, hogy a Fehérlófia című rajzfilmjét 1984-ben beválasztották minden idők legjobb rajzfilmjei közé.(…)

Mi, néprajzosok többnyire egy kicsit földhöz ragadtan gondolkodunk. Ritka, hogy valami eredeti jusson eszébe az embernek arról, amit néz. Marcell ebben zseniális volt. Hihetetlen jó memóriája volt, átlátta és összekötötte azt a világot, melyet a különböző tudományok szeletekre bontottak. Ő az egységet kereste, ami összeköti az emberi kultúrát.(…)

Amikor Marcell a Magyar Népmesék-sorozatot készítette, akkor olyan mértékben elolvasta a magyar népmesekincset, az eredeti gyűjtéseket, hogy azt bármelyik néprajzos kollégánknak a becsületére vált volna. Ő nemcsak olvasott, hanem végig gondolta, mi lehet egy-egy mese lényegi eleme, motívuma. Hogyan csatlakozik ez a magyar és az egyetemes kultúrához.(…)

Egy életen át azon dolgozott, hogy megerősítse a magyar kultúra erejét, a magyar nyelv szépségét. Számára a haza, a nemzet, a következő generáció jövője volt a legfontosabb. Tudta, hogy ha mi valóban az európai kultúrához tartozónak akarjuk tartani magunkat, akkor kutya kötelességünk a görög mitológiát, a római történeteket és a keresztény kultúrát, történelmet, ikonográfiát megtanulni, mert anélkül nem fog menni. Elvész a jövőnk.

A teljes interjút itt olvashatják el.

Jankovics Marcellt ma helyezik örök nyugalomra a farkasréti temetőben.