Markus Söder bajor kormányfő támogatja, hogy a müncheni Allianz Arena labdarúgó-stadion kapjon szivárványszínű díszkivilágítást a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén.

Markus Söder egy más ügyben tartott hétfői berlini sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy “nagyon jó jelnek” tartaná a bajor tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.

Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel “társadalmunk szabadságának jele” lenne, ezért “nagyon támogatnám” – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Az Európa-bajnokság Londonba tervezett döntőjének esetleges áthelyezéséről ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy “München készen áll” a mérkőzés megrendezésére.

Mint korábban megírtuk, petíciót indítottak Németországban, hogy a müncheni Allianz Arénát szivárványos színekben világítsák ki a Németország–Magyarország Európa-bajnoki meccsen június 23-án. A kezdeményezés elindítói ezzel szeretnék kifejezni nemtetszésüket a Magyarországon nemrég elfogadott, melegellenes törvény miatt.

Szijjártó keményen üzent a németeknek

Rendkívül károsnak és veszélyesnek tartja Szijjártó Péter azt, “amikor akárkik a politikát össze akarják keverni a sporttal” – nyilatkozta Szijjártó Péter újságírók előtt Luxembourgban a külügyminiszterek tanácsa ülése után. A világtörténelemben volt néhány ilyen kísérlet, “azok nagyon rosszul sültek el” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a kérdés kapcsán. Szijjártó Péter szerint “itt most egyértelműen a politika bekeverésének a szándéka látszik a sport vonatkozásában”, hiszen, mint mondta, “mindenki tudja, miről van szó.

Mi itt Magyarországon a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtunk egy törvényt, és ez ellen Nyugat Európában most ágálnak”. Ennek úgy is kifejezést akarnak adni, hogy egy sporteseményre, aminek semmi köze sincs a nemzeti törvényhozáshoz, bele akarják vinni a politikát.

“Ez szerintem rendkívül káros, a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rossz” – ismételte meg Szijjártó Péter, megjegyezve, “ezt a németek is, ha valakik, akkor ők egészen biztosan pontosan jól tudják”.

“Nincs az a világ”, hogy nekünk brüsszeli bürokraták, vagy nyugat-európai liberális politikusok mondják meg, hogy megvédhetjük-e a gyerekeinket vagy sem. A magyar gyerekek megvédése a magyar törvényhozásnak nem csak joga, de felelőssége is – mondta Szijjártó Péter.

MTI / 2022plusz

Címlapfotó: Tobias Hase / dpa / AFP