Karikó Katalin kapta a 2021-es Reichstein-érmet. A gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elismerése a Nobel-díj előszobája lehet.

„A lengyel-svájci kémikus és orvosi Nobel-díjas Tadeusz Reichsteinről elnevezett díjjal korábban több olyan kutatót is elismertek, aki később megkapta a Nobel-díjat is. A Reichstein-érmet a svájci akadémia olyan nemzetközileg elismert kutatóknak adja, akik különösen sokat tettek a gyógyszerészeti tudományok népszerűsítéséért a kutatáson, tanításon és a gyakorlati alkalmazáson keresztül” – adta hírül a Telex.

A gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elismerése erősíti a várakozásokat, hogy Karikó Katalin a Nobel-díj egyik fő esélyese lehet – véli a lap. A díj átadásakor hangsúlyozták: „Karikó Katalin hozzájárulása az mRNS kutatásához és a vakcinákban, gyógyszerekben való felhasználásához alapvető. Az ön kitartása ennek az új technológiának a fejlesztésében nem csak a vakcinológia új korszakát hozta el, de a gyors és tömeges immunizációhoz is hozzájárult, ami meggátolta a Covid további terjedését” – írják a laudációban.

“Karikó Katalin példája bizonyítja az időnként igen hosszú akadémiai kutatások hozadékát a társadalomnak” – emelte ki a díjátadón Gerrit Borchard, a gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elnöke.

Forrás: mandiner.hu

Fotó: Forbes.hu