Harminc éve, 1991. június 19-én hagyta el Magyarország területét az utolsó megszálló szovjet katona, bár seregteste már 16-án távozott, ahogy erről itt írtunk!

Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka kulcsra zárta a laktanya ajtaját, zsebre vágta a kulcsot és szolgálati Volgáján nagy morcosan visszaszáguldott a régi világba, amely azonban közel fél évvel később összeomlott és a változások elindítója Mihail Szergejevics Gorbacsovot is maga alá temette.

A csapatkivonást elhúzódó vagyonjogi-pénzügyi vita követte, mert az 1957-es kormányközi egyezmény több kérdést nem tisztázott. A hátrahagyott katonai objektumok át-, illetve visszaadása, leromlott állaga, az okozott környezeti károk körül forgó tárgyalások végül “nulla megoldással” értek véget, a felek kölcsönösen lemondtak egymással szembeni követeléseikről. Az egyezséget 1992. november 11-én Budapesten írta alá Antall József miniszterelnök és Borisz Jelcin orosz elnök.

A távozás időpontja 1991. június 19. nevezetes dátum lett a magyar történelemben: az 1944. március 19-ei német megszállás óta először nem állomásozott idegen katona magyar földön. Ennek emlékére 2001. május 8-án az Országgyűlés “az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról” elfogadott 2001. évi XVII. törvényben június 19-ét nemzeti emléknappá, június hónap utolsó szombatját pedig a magyar szabadság napjává nyilvánította.

Az 1956-os forradalom megmutatta, hogy ez a haderő nem csak állomásozott, de ha kellett kőkeményen vérbe fojtotta a nemzeti reményeket! És hosszú időre börtönbe zárta az országot. Hiába keressük az elveszett óráinkat, napjainkat, éveinket!

Bye bye, Szása!

Forrás és további részletek: pestisracok.hu

Kiemelt fotó: magyarhirlap.hu