– Egy kastélynak nemcsak a térképen elfoglalt helye van, hanem lelke és szelleme is, és azt itt átélhetjük – jelentette ki Áder János köztársasági elnök szombat délelőtt a felvidéki Borsiban, a felújított Rákóczi-kastély átadásának ünnepségén.

Az államfő kiemelte: – Az itt élők őrizték a Rákócziak szellemét, ápolták a család hagyatékát. Azon családét, amely hadvezéreket, fejedelmeket, hős férfiakat, erős asszonyokat, a Kárpát-medence népeinek történelmét író vértanúkat adott nekünk, magyaroknak.

Az államfő emlékeztetett: 345 évvel ezelőtt itt, e falak között született II. Rákóczi Ferenc. A későbbi fejedelem olyan családba érkezett, amelynek tagjai példát mutattak a közösségért viselt felelősségből. Áder János aláhúzta, hogy a fejedelem nem lázas hatalomvágyból fogott fegyvert és indult harcba: okkal hiányolta a Kárpát-medence népeinek törvényes jogait. Fejedelemként nem tett különbséget a népek és a vallások között. Államférfi volt, aki nemzete önállóságáért vívott harcával ma is példaként állhat Európa népei előtt, ezért becsületbeli ügyünk volt helyreállítani kastélyát.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

Az államfő kiemelte: az elmúlt évek során sok egyeztetésből, kölcsönös megállapodásból, határokon átívelő munkából és a két ország közös akaratából végre újjászületett Borsi kastélya. Hangsúlyozta továbbá, hogy a szlovákok és a magyarok együtt alkottak újjá valamit, ami már rég több figyelmet érdemelt volna. Ezért – mint mondta – közös felelősségünk, hogy a megszépült kastély betöltse hivatását, és olyan hely legyen, ahol összeér a múlt és a jelen.

A kastély felújításáról mi is beszámoltunk.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök az eseményen kiemelte: nyolc évvel ezelőtt, egy budapesti találkozás alkalmával Ivan Gašparovič akkori szlovák államfő és Áder János köztársasági elnök úgy határoztak, hogy támogatják a borsi kastély újjáépítését.

Áder János köztársasági elnök kezet fog Zuzana Čaputová szlovák államfővel.

Zuzana Čaputová kiemelte: közös örömünkre szolgál, hogy ez a projekt megvalósult, mivel hosszú hanyatlás után a kastély végre olyan alakot öltött, mint akkor, amikor itt megszületett II. Rákóczi Ferenc. Ezzel olyan szimbólum született, ami azt jelzi: a közös múltnak nem megosztani, hanem össze kellene bennünket kötnie.

Zuzana Čaputová emlékeztetett arra: vitathatatlan történelmi tény, hogy a mai Szlovákia a történelmi Magyarország része volt, és a sok évszázad alatt együtt éltünk meg minden közös közép-európai eseményt: a pusztító tatárjárást, együtt szálltunk szembe az Oszmán Birodalommal, és Pozsonyban ült össze a magyar országgyűlés. Az államfő úgy fogalmazott: a közös múlt nagyjai iránti tisztelet olyan érték, amelyet a határok nem zárnak le.

Mint mondta: erősíteni kell nemzeti identitásunkat és védeni az Európai Unió értékeit. Zuzana Čaputová megköszönte Áder János személyes és Magyarország hozzájárulását a kastély felújításában. Hozzátette: reméli, hogy ez az épület szimbóluma lesz annak, hogy el tudják mélyíteni a két ország közti jó, baráti viszonyt.

Az ünnepségről bővebben itt olvashatnak.

Fotók: Kurucz Árpád