Támadják a parlament által kedden elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomagot a nyugati sajtóban, kormányszinten is. Az amerikai külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki a törvény állítólagos szólásszabadságra gyakorolt korlátozó hatása miatt, és az Európai Bizottság is bejelentette, hogy vizsgálatot indít a határozattal kapcsolatban.

Nemtetszését fejezte ki a szociáldemokrata Michael Roth német államminiszter is, aki szerint ez súlyos diszkrimináció az LMBTIQ-emberek ellen, és ez szembe megy a közös európai értékekkel. A kormány szerint a törvény célja az, hogy a gyermekeket védje a nemi identitáspolitikát terjesztő lobbik befolyásától, és e kérdésekben a szülőkre bízza a döntést. Ennek ellenére a nyugati baloldali sajtó túlnyomórészt elítélően nyilatkozott a pedofil bűncselekmények ellen is szigorításokat bevezető magyar intézkedés ellen.

A Reuters újságírója úgy nyilatkozott, a törvény annak a jele, hogy a keményvonalas magyar miniszterelnök egyre fokozottabban radikalizálódik szociális programjában. Az AFP francia hírügynökség egy huszonhárom éves, meg nem nevezett iskolapszichológusra hivatkozva undorítónak nevezte a törvényt, amiért az összekeveri a homoszexualitást a szexuális bűncselekményekkel.

Előzmény:

Itthon elfogadta az Országgyűlés a szülői felelősséget érintő nemzetközi igazságügyi együttműködésről szóló törvényjavaslatot, ezáltal megerősítve a gyermekek védelmét és érdekeik érvényre jutását az őket érintő bírósági, hatósági eljárásokban, közölte Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter Facebook-posztjában tudatta: a képviselők 172 igen szavazattal támogatták a kezdeményezést.

„Ezzel uniós szinten is modern és előremutató jogszabállyal biztosítottuk a gyermekek meghallgatáshoz való jogát, hogy az eljárások során az ő véleményüket is kiemelten figyelembe vegyék” – emelte ki a miniszter, hozzátéve: a gyermekek védelme közös ügyünk, nem válhat politikai és ideológiai viták áldozatává.

„Továbbá aktuális, hogy tegnap este pedofilellenes törvénycsomagot nyújtott be a Fidesz a parlamentnek, melynek célja hogy a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények jogkövetkezményei szigorodjanak, a gyermekeket pedig minél nagyobb védelem illesse meg” – emlékeztetett a tárcavezető.

Nyitókép, Michael Roth: AFP/Markus Schreiber

Forrás: magyarhirlap.hu