Miért jobb a kínai hitel, mint az uniós? A Fudan egyetem ellen nem csak tüntetést szerveztek, de fenyegetőzik is Karácsony Szilveszter Gergely: ha lesz egyetem, nem lesz atlétikai stadion.

Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, a 2010 előtti világot a fővárosi városházán már visszahozták, ezt leszámítva semmit sem tett a főpolgármester és az egyetem ügyével erről akarják elterelni a figyelmet. A szakértő állítja, az Európai Unió hitele igen veszélyes, mert adósságunióba kergetne minket. A gazdaságilag sikeres, az eurozónán kívüli  országokat is bevonnák az eurót használó sikertelenek támogatásába. A kínai hitel ezzel szemben beruházási hitel, amely a tandíjakból, a külföldi diákok lakhatási és fogyasztási kiadásaiból megtérül.

A politológus figyelmeztet rá: hiába ígérték meg, hogy ez a hitel egyszeri, vezető uniós politikusok már pedzegetik, hogy ez “annyira jó konstrukció”, hogy tartósan használni kellene. Tehát a szabadságunkat vesztenénk el, mert ez egy politikai “integrációs” eszköz, vagyis így növelnék a brüsszeli befolyást.