Az INTERREG Szlovákia–Magyarország program keretén belül valósul meg az „Együttműködés az esztergomi Balassa Bálint Múzeum és a zselízi Esterházy-kastély újbóli megnyitásáért” projekt.

A tervezet az Európai Unió, Magyarország és Szlovákia Kormánya és a Zselízi Önkormányzat támogatásával jön létre. Az 1 492 947,75 euró összköltségvetés 85%-át – vissza nem térítendő támogatásként – 1 269 005,58 eurót – az Európai Unió biztosítja.

A tervezet célja, hogy felújítsák a zselízi Esterházy-kastélyt és a Magyar Nemzeti Múzeum részeként működő esztergomi Balassa Bálint Múzeumot.

Az esztergomi Balassa Bálint Múzeum kiállítótermeinek és raktárhelyiségeinek a Pázmány Péter u. 13-as ház ad otthont. Az egykori érseki területén álló „Víziváros” régi főutcájában középkori alapú házak állnak.

A 13-as számú emeletes, barokk stílusú épület volt Esztergom vármegye régi székháza. Feltehetően még Keresztély Ágost esztergomi érsek emeltette középkori alapokra a díszes épületet a város visszafoglalása után.

A kisebb palota 1714 és 1805 között szolgálta az esztergomi érsek főispánsága alatt a vármegye céljait. Az épület felújítása már évek óta esedékes. A Garam menti Zselízen 1720-ban épült nyári otthonként a kis Esterházy-kastély. Az időszakos rezidencia négy kicsiny szárnyból és egy középső belső udvarházból áll. A kastély urai a kor hírességi közül többet láttak vendégül divatos pihenőhelyükön.

A kastély leghíresebb vendége Franz Schubert, a híres zeneszerző volt, aki 1818-ban gróf Esterházy János Károly meghívására érkezett Mária és Karolina grófkisasszonyok tanítójaként Zselízre, ahová később még egyszer, 1824-ben visszatért.

A projektben szereplő mindkét műemlék állapota kritikus, egyik sem látogatható. Az épületek már évtizedek óta felújításra várnak, az elmaradt karbantartások hosszú idő óta esedékesek lennének. Sajnos sem a Magyar Nemzeti Múzeumnak, sem a Zselízi Önkormányzatnak nem álltak rendelkezésére azok a források, melyek lehetővé tették volna a gyönyörű műemléképületek helyreállítását, illetve a kulturális-turisztikai funkciók betöltését.

„Zselíz több évtizednyi egy helyben topogás után ismét elkezdett fejlődni. Az utóbbi években számos fejlesztést hajtottunk végre mind az épületek állagmegóvása, mind az infrastruktúra területén. Új munkahelyek létesültek, amire intenzív lakásfejlesztéssel készülünk válaszolni. Mindemellett nem feledkeztünk el történelmi értékeinkről sem; kerestük a kastély felújításának lehetőségét, amit ebben a konstrukcióban találtunk meg. A tetőtér beépítése után az épületrész is megtalálja a funkcióját. Tárlatoknak, különböző rendezvényeknek szolgál majd otthonul. Fontos számunkra, hogy a kastélyunk ne csupán történelmi bástyaként álljon a zselízi park közepén, hanem mindannyiunk örömére kultúrközpontként funkcionáljon” – mondta el Juhász András, Zselíz város polgármestere.

A projekt 2022. december 31-éig megvalósul.

A Felvidek.ma nyomán