A címben jelzett „sem” azért indokolt, mert első olvasatban 27 uniós ország agrárminisztere elutasította a hatástanulmányok nélkül készült „egységesítő” (lásd: Európai Egyesült Államok…) liberális elképzelést, amely azonos feltételeket szabna minden európai ország mezőgazdaságára, függetlenül attól, hogy azok között óriási különbségek, hagyományok vannak.

Amire Brüsszel most készül, az már nem az uborka egységes görbülete, vagy, hogy ne engedélyezzék a kézi libatömést. Most már jól látszik, hogy azok csak apró „tesztek” voltak a sorban.

Miközben a gazdaságok ellehetetlenítésére törekszik, Brüsszelnek egy szava sincs a harmadik országokból érkező mezőgazdasági dömping-áru ellen.

Így hát most egyelőre petíciót indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz): az Európai Parlament elsősorban baloldali és liberális képviselőinek új uniós agrárpolitikára tett javaslatainak elutasításához várják a gazdák támogatását.

A NAK és a Magosz arra emlékeztetett, hogy az Európai Parlament (EP) javaslatai jelentős versenyhátrányt okoznak az európai, így a magyar
gazdáknak, közben előnyt adnak az Európai Unión kívülről származó, ellenőrizetlen élelmiszereknek. Ezzel pedig veszélyeztetik az európai polgárok egészségét, az intézkedések emellett jelentős élelmiszerár-emelkedést vonnának maguk után.

A hazai termelőket képviselő szervezetek a petícióban felszólítják az Európai Parlamentet, hogy ne okozzanak versenyhátrányt az európai gazdáknak, ezzel tegyék lehetővé a magyar gazdák számára is, hogy továbbra is kiváló minőségű élelmiszerek előállításával járuljanak hozzá az európai és a magyar emberek egészséges életéhez.

Az Európai Bizottság, így az EP javaslatai és az abban foglalt stratégiák irreális elvárásokat támasztanak a gazdákkal szemben azért, hogy a szervezetek minél zöldebbnek tűnjenek, a klíma- és éghajlatvédelmi ambícióikkal nagyobb népszerűségre tegyenek szert.

A parlamenti javaslattal tovább csökkenne a hagyományos területalapú támogatások összege, vagyis felborulna a versenyképesség és a klímaváltozás kezelése közötti arány.

Szintén vita tárgya az érzékeny ágazatok, például az állattartók vagy a zöldség-gyümölcs termesztők támogatása.

A magyar baloldali képviselők is a gazdaellenes brüsszeli agrárdiktátum mellett állnak. Az Európai Parlament alelnöke, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára egyszer sem szólalt fel a javaslat ellen, a magyar gazdák érdekében. A DK a programjában nyíltan vállalja, hogy Magyarországon teret kell nyerniük a nagy agrárvállalatoknak, és azonnal meg kell szüntetni a külföldiek termőföldvásárlási moratóriumát is. A Gyurcsány-párt a programjában szó szerint hitet tesz a génmódosított növénytermesztés mellett, és úgy véli, az a jövő.

Nagy István agrárminiszter korábban arra figyelmeztetett: a baloldalnak a kormány iránt érzett gyűlölete mindent felülír. Leghőbb vágyuk, hogy elégedetlenség legyen, és a kormány akár már a választások előtt megbukjon. Azzal ugyanakkor nem számolnak, hogy hatalomra kerülésük esetén rögtön szembesülnének a valósággal és a felelőtlen kampányígéreteik következményével. – Sem a gazdákat, sem a választókat nem lehet becsapni a hamis ígéretekkel – tette hozzá.

A Magyar Nemzet nyomán