Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a mai kormányinfón, ahol újságírói kérdésekre válaszolt.

A tájékoztatón elhangzottakból az Origo.hu segítségével idézünk néhány fontos gondolatot.

Jön az újabb Nemzeti Konzultáció

A miniszterelnök a bejelentéssel kapcsolatban elmondta:

“Az emberek véleménye által szeretnénk megerősíteni azt, hogy vállaljuk-e annak a nehézségét, hogy a minimálbért 1 vagy 2 lépésben emeljük 200 ezer forintig”.

Várja a kormány a konzultációban résztvevők véleményét az szja-visszatérítésről is, vagyis, hogy jövőre a befizetett adójukat a gyereket nevelő családok visszakapják. A harmadik kérdéskörként említette meg a moratóriumot. Erről is kérik a konzultációra válaszolók véleményét, hogy miképpen folytatódjon, alakuljon át a törlesztési moratórium. A negyedik kérdéskör lehet a Brüsszel által kezdeményezett klímaadó. Az Európai Bizottság klímaadót vetne ki a családokra, akik autót használnak, lakással rendelkeznek. “Most az a kérdés, hogy nyissunk-e újabb rezsivitát Brüsszellel” – fogalmazott.

A konzultációban szó lesz arról is, hogy mennyiben érdemes kiépíteni gyártó kapacitásokat a biztonságos gazdaság működtetéséhez (így például a vakcinagyártás, a maszkok, orvosi eszközök tekintetében). A menekült, migrációs kvóta kérdése is napirendre kerül, Dél-Európában ugyanis egyre nehezebb a helyzet.

A nemzeti konzultáció formája hasonló lesz a korábbiakhoz, postai és elektronikus úton is ki lehet majd tölteni a konzultációs íveket – részletezte.

Mi a helyzet az uniós igazolvánnyal?

Szakmai vita is van a vakcinák keveréséről, de ebben a magyar orvosi társadalom nem alakította ki az álláspontját. Magyar védettségi igazolvány van, uniós védettségi igazolvány nincs. 14 országgal van közös megállapodás, és oda lehet kölcsönösen utazni – tette hozzá. – Uniós green-card leghamarabb július 1-től lesz, de ezeket is a tagállamok bocsátják ki. Mi azt a megoldást választottuk, hogy a magyar védettségi igazolvány elektronikus változata minden adata egyezni fog az unióssal. Idővel minden oltással lehet majd utazni – tette hozzá.

Népszavazás lesz majd a Fudan Egyetemről

Egy egyetem alapítása felsőoktatási szakmai kérdés, a baloldal csinált belőle politikai kérdést. Nincs más megoldás, minthogy Budapesten népszavazás legyen a Fudan Egyetemről. A kormányfő közölte, hogy lesz zárószavazás a Fudan Egyetemről, de jövő év december 31-ig be kell mutatni a terveket, és utána lehet népszavazás.

Miért fontos a hazai tulajdon?

Orbán Viktor erre így válaszolt: “Nem vagyok híve a bezárkózásnak, és szabadkereskedelmi párti vagyok, nekünk az a jó, ha nem hidegháborús hangulat van a világban. Egyetlen stratégiai ágazatban sem tudunk önállóak lenni.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy korábban külföldi tulajdonban volt a bankrendszer, és amikor baj volt, akkor mindenki hazavitte a pénzét. Szólt arról is, hogy korábban a MOL 25 százalékát kellett visszaszereznie. “Sokat tettem azért, hogy minél több területen magyar kézben legyenek a stratégiai területek.”

Brüsszel és Magyarország viszonya

Ott ahol lehet a lojális együttműködés lehetőségét keresik az unióban, de ahol veszélyben vannak az ország érdekei, ott bele kell állni a küzdelembe. Van egy uniós szerződés, ami megmondja, hogy mi igényel egyhangúságot és többségi véleményt. Ahhoz, hogy ez változzon, módosítani kell az uniós szerződést. Brüsszeltől döntési jogköröket kellene visszavenni – tette hozzá. Június 19-én mutatjuk majd be a magyar álláspontot az unió jövőjéről.

Sport és politika

A magyar-ír meccsen az ír csapat térdeléséről is kérdezték a miniszterelnököt.

“A legkevésbé sem szimpatizálok a térdelősdivel, a sport másról szól, és nincs helye a pályán ennek. Az ilyen gesztusok kultúrafüggők. Mi teljesen másként gondolkozunk ezekről a gesztusokról, mint a brit kultúrkörben. Vannak olyan országok, amelyek korábban rabszolgaként tartottak embereket, mi nem tartottunk semmilyen embert rabszolgaként. Ez nem a mi problémánk, sőt még gyarmataink sem voltak – tette hozzá. Ezek a mi kultúrális közegünkben nem ismert dolgok.

AZT VÁRJUK A NEMZETI CSAPATAINKTÓL, HOGY HARCOLJANAK, GYŐZZENEK ÉS ÁLLVA HALJANAK MEG!

Én a szurkolókkal értek egyet” – tette hozzá a kormányfő.

A kormányinfón elhangzottakról bővebben itt olvashatnak.

(Címkép forrás: YouTube/ATV)