A magyar külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadta a román környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert. Tánczos Barnával több fontos kérdésről tárgyaltak, a megbeszélésről Szijjártó Péter közösségi oldalán tájékoztatott.

“Amióta átvette (Tánczos Barna) a romániai környezetvédelmi tárca vezetését, azóta nagyon komoly eredményeket tud felmutatni, ami jó hír Magyarország számára, hiszen a környezet szennyezése soha nem áll meg az államhatárokon. Minél eredményesebb Románia a környezetvédelem területén, az annál jobb nekünk a határ innenső oldalán. Gyakorlatilag évente visszatérő problémát jelent a Tisza szennyezése, melyet legnagyobb részben a műanyag palackok okoznak. Jó hír, hogy Tánczos Barna minisztériuma elkészítette azt a törvényt, amely a PET-palackok visszaváltását fogja ösztönözni, így kevesebb palack jut majd a folyókba és azok árterébe.

Az év második felében ülésezni fog a Környezetvédelmi és a Vízgazdálkodási Vegyes Bizottság is, ahol újabb közös intézkedéseket dolgozunk ki közös folyóvizeink további megvédése érdekében.

Szintén jó hír, hogy Romániában növelik a bányákból eredő vízfolyások tisztításához szükséges kapacitásokat, ami szintén fontos előrelépés a közös környezetvédelmi erőfeszítéseink terén.

Magyarország és Románia egyaránt jól teljesít a klímaváltozás elleni küzdelemben. Sikerünk egyik kulcsa, hogy észszerű energiapolitikát folytatunk, ezért továbbra is közös érdekünk, hogy az EU-s szabályozások ne diszkriminálják a földgáz és a nukleáris energia alkalmazását.”

(Címkép: Facebook)