Görögország erősebb védelmet alakított ki a határon, miután Törökországot biztonságos harmadik országnak minősítette, ennek keretében hangágyúkat vetnek be az Évrosz határfolyó térségében.

A rendőrségnek a maga módján kell intéznie a dolgokat – mondta el Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter brüsszeli látogatásán. Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos a közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott, hogy a zajkeltő eszközök bevetése furcsa módja a határvédelemnek.

Az Európai Bizottság június elején kért magyarázatot az athéni vezetéstől, amely nem sokkal korábban ismertette a hangágyúk bevetésének tervét. A berendezéseket két teherautóra szerelve vetik be az Évrosz határfolyó térségében. A hatóságok az erős hanghullámokkal próbálják elejét venni annak, hogy a migránsok átkeljenek a folyón Törökország területéről. A készülékek 162 decibeles zajt keltenek, ami nagyjából harmadával hangosabb egy dübörgő sugárhajtóműnél.

Johansson hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság erre nem utalt ki forrásokat. Az uniós testület egyébként pénzügyi értelemben támogatja a görög határvédelmet. „Remélem mindez összhangban áll az alapjogokkal” – mondta az uniós biztos, aki szerint jelenleg éppen ezt kívánják tisztázni.

A 888.hu írása itt olvasható.