Négyszáz rendőr huszonnégy órában, 3200 pedig szolgálati időben biztosítja majd a labdarúgó Európa-bajnokságot. A mérkőzések idején bevethető lesz ötszáz különböző rendőrségi jármű, 14 lovas rendőr és 25 járőrkutya is. Utóbbiakkal a bombakeresést is elvégeztetik a mérkőzések előtt a Puskás Arénában – írja a Magyar Nemzet.

A sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt biztonsági kockázatúnak minősítette az Európa-bajnokság magyarországi mérkőzéseinek mindegyikét. A május végi határozat indokolása szerint erre azért volt szükség, mert bár a Budapesten pályára lépő nemzeti válogatottak szurkolói között a viszony nem ellenséges, a magas nézői létszám önmagában is biztonsági kockázatot jelent. A rendőrség szerint az ötvenezres nézőszám és a szurkolói zónákban megjelenő tömeg nagysága miatt fennáll a közvetlen veszélye annak, hogy a szurkolók élete, testi épsége sérül, illetve a vagyontárgyaikkal történik valami.

A rendőrök hozzátették, a közbiztonság fenntartásához mind a létesítményen belül, mind közterületen szükség lesz a folyamatos rendőri jelenlétre. A Készenléti Rendőrségnél felsorakozott egységek már június 10-től bevetésre készen lesznek, és egy hónapig, az Eb-döntőig tart a vezénylésük. A Puskás Arénát az Eb alatt végig lezárják, a pályamunkások, karbantartók is csak rendőri ellenőrzés után léphetnek be a stadion területére. A rendőrség felkészült a mérkőzések utáni szurkolói mozgásra is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felel az eseményeket követő ünneplések rendjéért. Számítani lehet arra is, hogy egyes bűnözői körök a külföldi vendégszurkolók kifosztására készülnek, ezért a nyomozók a társszervekkel együtt ellenőrzik a szórakozóhelyeket is. Igyekeznek megelőzni a drogárusítást, a prostitúciót, a zsebtolvajlást és a túlszámlázásokat is.

A teljes cikk itt olvasható.