Nem fog menni összefogás és megegyezés nélkül. Gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni.

mondta Orbán Viktor miniszterelnök aki részt vesz a szerdán délelőtt kezdődött gazdaságpolitikai csúcskonferencián amelyet a Világgazdaság szervezett..

  • Ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni – tette hozzá.

A kormányfő elmondta, hogy az adatokat tekintve sokkal jobb intézményrendszerre van szükség a következő időszakban. Hozzátette, hogy a minimálbért tekintve a horizontunkon a 200 ezer forintos minimálbér van. Ha ezt rázúdítják a kkv-szektorra, akkor munkanélküliség lesz. Egy magasabb minimálbér-kifizetéséhez forrásokat kell adni, vagy adót kell csökkenteni.

Orbán Viktor elmondta, hogy egy rugalmas megoldást kell találni a kkv-k támogatására a megváltozó monetáris politika miatt. A kormányfő közölte, hogy ennek nincs felső határa. Vagy teljes foglalkoztatást akarunk, vagy ha nem adunk eszközöket, akkor nem lesz teljes foglalkoztatottság.

Ennek a programnak nincs felső határa

  • A koronavírus által okozott válságról elmondta: Ebben a válságban Magyarországon mindenki helyt állt. Mind az orvosok, mind a pedagógusok nagyon gyorsan átálltak. Nincsen futótűzként terjedő családi csődhelyzet sem – tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vállalkozásoknak persze nehéz volt, de a foglalkoztatási számok alapján ők is helytálltak.

Arról is beszélt, hogy válságkezelést nem lehet normatív módon végezni. Két operatív törzs lesz ezentúl: a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs és társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs. Az előbbit Szijjártó Péter, míg az utóbbit Novák Katalin vezeti majd.

  • Ma 4,5 millió felett van a dolgozók száma, és ez 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában.
    Ezt pótolni kell, és még 50 ezer plusz álláshelyre van szükség – mondta a kormányfő.

A globális adóemeléséről azt mondta, hogy a nagyhatalmak a saját érdekük szerint döntöttek. Mire ebből lesz valami, addigra lehet több választást is megnyerünk.

Abszurdnak tartom, hogy világ bármely szervezete megmondja, hogy milyen adó legyen Magyarországon.

Az itthoni alacsony vállalati adó nem azért van, hogy adóparadicsomot nyújtsunk, hanem tényleges beruházást hoznak ide – mondta a kormányfő. Aki ezt el akarja venni tőlünk, az a valódi beruházásokat akarja elvenni tőlünk.

Egy biztonságos gazdaság azt jelenti, hogy a magyar gazdaságnak önellátónak kell lennie kórházi felszerelésből, gyógyszerből és vakcinából.

Teljes spektrumban ki kell építeni ezeket a gyártási sorokat – tette hozzá. Ki kell fejleszteni a saját vakcinánkat – mondta a kormányfő.

  • Nem lehet, hogy Magyarország csak a nyugati lábán álljon – mondta. Orbán Viktor szerint a világgazdaság súlypontja folyamatosan keletre helyezkedik. Ilyen országmérettel és népességgel csak exportra építhetünk – hívta fel a figyelmet. A kormányfő szerint a legfontosabb cél, hogy több munkahely legyen, mit amennyien dolgoznak, mert így mindenki megtalálhatja a helyét. A migráció országon belül is rossz dolog – tette hozzá. A következő hét évben ez a szempont legyen a döntő.

A következő hétéves uniós ciklus során a források teljességét a legkevésbé fejlett régiókba kell juttatni, nem akarunk megavárosokat létrehozni. 

  • A kormányfő közölte, hogy a gyereket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszak. Orbán Viktor bejelentette, hogyha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza a 2021-ben befizetett adót.

Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza. 

Mindez 550-580 milliárd forintot jelent.

 

Forrás: Origó, MTI,